Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A kávéba rejtett tökéletesség nyomában

A kávéba rejtett tökéletesség nyomában A Tibidabo Gluténmentes Pékség nem csak attól különleges, hogy magas minőségű összetevőkből, gondosan válogatott alapanyagokból, dietetikus szakember segítségével készült glutén-, szója-, kukorica-, burgonyamentes termékeket árul, hanem a pékségben kapható specialty kávékínálata is páratlan élményt nyújt. Mai interjúnkban a Tibidabo ezen arcát szeretnénk bemutatni baristánk, Nagy Eszter szemszögéből a kávé rajongóknak és mindenkinek, aki érdeklődik a specilaty kávék iránt!

- Milyen specilaty kávékat kóstolhatunk a Tibidaboban?

Választékunk mindig változó. A Tibidabo-ban igyekszünk a legszélesebb palettán mozogni ezen a téren is. Egyaránt rendelünk magyar és külföldi pörkölőktől, célunk az, hogy mindig cserélődjön a kínálat, ezáltal mindenki ízlésének megtudjunk felelni.

- Mi az a három különlegesség, amit mindenképpen meg kell kóstolni, ha a Tibidaboba látogatunk?

Ízlés kérdése, kávéink különlegességét nem a receptúra adja, hanem a mögöttes szakmai háttér és a magas minőségű elkészítési mód. Én azt javaslom vendégeink számára, hogy merjenek bátrak lenni, és számukra új dolgokat kipróbálni, ha hozzánk betérnek.

Palettánkon ezért a nagy klasszikusok – a presszó és a flat white – mellett szerepelnek így például olyan finomságok, mint a chai latte. Az évszakhoz igazodva most a nyári ihletésű jegeskávé és az espresso tonic is megtalálható.

 

- Honnan érkeznek a kávék a pékségbe? Milyen pörkölésűek, mik a hangsúlyos ízjegyek?

Szortimentünket a változatosság jellemzi, mindig különböző termőterületekről rendeljük a pékségbe érkező kávékat. Nem olyan régen kenyai kávé érkezett hozzánk, ezt a fajtát is meleg szívvel tudom ajánlani kipróbálásra!

A kávé ízjegye már egészen onnantól alakul, hogy elültetik a földbe, azután pedig a mikroklímától kezdve számos tényező befolyásolja azt. Így lehetséges, hogy egyszerűen nincs két egyforma csésze kávé. Természetesen vannak behatárolhatóbb karakteres ízvilágok, így lehet megkülönböztetni például a dél-amerikai kávékat az afrikai kávéktól. Ami összességében elmondható a Tibidabo-ban kapható kávékról, hogy mind gyümölcsös ízjegyekkel rendelkeznek, de ezen belül is nagy a változatosság köztük.

- Mit jelent számodra baristának lenni?

Elhivatottságot a kávé és a gasztronómia felé. Ebben a szakmában elengedhetetlen az önképzés, a fejlődés, az új dolgok keresése, hiszen folyamatosan lépést kell tartanunk vásárlóink igényeivel. Számomra a kávéba rejtett tökéletesség felkutatása a legfőbb cél.

- Melyek jelenleg a legelterjedtebb kávé trendek a fogyasztók körében Budapesten?

A specilaty térhódítása kezd megjelenni leginkább. Azt veszem észre, hogy az emberek kezdenek leszokni a habos, agyoncukrozott italokról, és egyre inkább a tiszta, karakteres ízeket keresik. Ezen belül is a világos pörkölésű kávék a legnépszerűbbek, nyári szezonban pedig a filterkávék viszik a prímet.

- Neked melyik a kedvenc kávéfajtád?

Személy szerint én a filterkávékat preferálom, mint a v60, aeropress vagy a chemex. Számomra ez a letisztult teás, gyümölcsös jelleg a befutó, és ezt is tudom ajánlani a legjobb szívvel bárkinek, aki kíváncsi milyen is a kávé valójában.

- Mitől lesz valakiből jó barista?

Mint szinte az élet összes területén, itt is a gyakorlat teszi a mestert. Kell egy nagy adag alázat, tanulni vágyás, a szakma iránti elhivatottság és kitartás. Szerintem egy jó barista mindig kóstol, szagol, felfedez, hiszen csak így képes a fejlődésre. Nem utolsó sorban az emberek iránti nyitottság és szeretet is elengedhetetlen.

- Miért éppen a Tibidabo-ra esett a választásod?

Ez az egyetlen hely Budapesten, ahol a glutén- és egyéb adalékanyagoktól mentes konyha találkozik a specialty kávék világával. Glutén- és tejérzékenyként mondhatom, hogy istenien finom termékeket árulunk, amelyek számos olyan összetevőtől mentesek, mint például a kukorica vagy a szója, melyek hosszútávú fogyasztás esetén egészségkárosítóak lehetnek.

Pontosan ez az a szempont, amiben egyezik a Tibidabo Pékség hitvallása a specialty kávéval, hiszen ez utóbbi is teljesen természetes, nincsen tartósítva vagy aromázva, szigorú szabályoknak kell megfelelni már a szüretelés pillanatától pontosan úgy, mint a gluténmentesség esetében a keresztszennyeződés kapcsán.