Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A leggyakoribb bakik gluténmentes étkezés esetén

A leggyakoribb bakik gluténmentes étkezés esetén

A korábban szinte csak lisztérzékenységként emlegetett gluténérzékenység egyetlen terápiás lehetőségének számító gluténmentes étrendi megfontolások sokak számára megtévesztőek lehetnek - főleg, ha valaki nem érintett, vagy frissen diagnózis, esetleg más megfontolásból kezd gluténmentes diétába. Összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket!

 

1.       Elég elhagyni az étrendből hagyományos búzaliszteket, abból készült kenyereket és tésztákat: NEM IGAZ!

A glutén a búzaféléket, az árpát, a rozsot és sok esetben a zabot tartalmazó termékekben is jelen van, ezenkívül számos olyan élelmiszerben, amiről nem feltételeznénk, hogy tartalmazhat glutént! A legtöbb félkész, por alapú leves, mártás, szósz, akár még jégkrémek is tartalmazhatnak glutént, így minden esetben alaposan el kell olvasni az élelmiszer címkéken található részletes allergén információt!

2.       A búzamentes termékek gluténmentesek is: NEM IGAZ!

A búzán kívül, fent felsorolt gabonafélék a búzától mentes termékekben is előfordulhatnak!

3.       A gluténmentesség csak ételekre vonatkozik: NEM IGAZ!

Az igen közkedvelt alkoholos ital, a sör is gluténtartalmú a legtöbb esetben, mivel árpa felhasználásával készül a legtöbb fajta. A búzasörök gluténtartalma kiemelkedően magas, de jó hír a sörkedvelőknek, hogy ma már többféle, garantáltan gluténmentes sör is kapható.

4.       Gabonát nem tartalmazó élelmiszer, étel biztosan nem tartalmaz glutént: NEM IGAZ!

Számos nassolnivaló, fűszerkeverék, húspác vagy konzerv is tartalmazhat glutént. Sőt, valójában bármi, ami gabonát is feldolgozó üzemben készül. Vannak, akik a nyomokban előforduló, nagyon minimális gluténtartalomra is érzékenyek, valamint diagnosztizált cöliákis esetén is a hosszútávú, gyakran csak részben tartott diéta is komoly problémákat okoz!

5.       Gluténmentes készített étel egy étteremben, vagy barátoknál nem okozhat gondot: NEM IGAZ!

A gluténnal való szennyeződés lehetősége érthetően nemcsak élelmiszeripari környezetben, hanem bármilyen konyhai körülmények között előfordulhat, ahol a háztartás és a konyha nincs a gluténmentes étrendhez igazítva! Laboratóriumi vizsálatok bizonyítják a konyhai eszközökön, pl. vágódeszkán, evő- és főzőeszközön, mosogatószivacson, konyharuhán, stb. akár tisztítás után is kimutatható a glutén jelenléte. Szintén a kiemelten érzékenyek esetében sajnos ez is komoly rizikótényező lehet! A legmegbízhatóbb forrás, ha 100% gluténmentességet biztosító vendéglátóhelyről, kereskedésből szerezzük be - főleg a csomagolástól mentes - ételeket, termékeket.

6.    Ha sikerül gluténmentesen étkezni, akkor az minden esetben egészségesebb étrendet jelent: NEM IGAZ!

A gluténmentesség egy allergén kiiktatására vonatkozik, emellett az étrendnek kiegyensúlyozottnak, változatosnak és az egyéni szükségletnek megfelelő összetételűnek kell lennie. A táplálékok minősége és mennyisége szintén fontos, egyes tápanyagoké különösen! Amennyiben a gluténérzékenység felszívódási zavarral is társul fontos, hogy szakember segítségével állítsuk össze az étrendet! Hagyományos étrendről való áttérés esetén is mindenképp érdemes dietetikussal konzultálni, hogy a glutén kerülésével kieső alapanyagok egyéb összetevőinek elhagyása kompenzálva legyen, pl. gyakori hiba gluténmentes étrend esetén az alacsony rostbevitel!

A Tibidabo gluténmentes pékség 100% gluténmentességet vállal termékeiért, hiszen az előállítás során garantáltan gluténmentes alapanyagokkal és környezetben dolgozunk, készítjük számotokra a mentes, rostokban gazdag pékárukat, szendvicseket és süteményeket!