Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A színek szerepe az étkezésben

A színek szerepe az étkezésben

Az egészséges táplálkozás mára már teljesen beszivárgott az életünkbe. Szinte mindenkinek megvannak a saját tippjei arra, hogy hogyan kell még tudatosabbá válni ezen a téren. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy mekkora szerepe van a színeknek az étkezésben. Mai cikkünkben elmondjuk, hogy melyik színt pontosan miért érdemes fogyasztani. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

A különböző növények, zöldségek és gyümölcsök rendkívül változatos, tarka színekben vannak jelen a természetben. A csodaszép látványnál azonban sokkal fontosabb szerepük is akad a tudatos táplálkozásban. Természetesen elengedhetetlen egy-egy fogás tekintetében az esztétikai élmény is, de fontos tudni, hogy minél erősebb, élénkebb egy alapanyag színe, annál több hatóanyag – vitamin és ásványi anyag – van benne. Ezért a legjobb, ha az étrendünket szó szerint a lehető legszínesebbé tesszük.

Zöld

A természetben legtöbbször előforduló nyugtató hatású színnel rendelkező élelmiszerek antioxidánsokban gazdagok, regenerálják az idegrendszert, stresszoldó hatásúak. Gyorsítják a gyulladások és a sebek gyógyulását, és élénkítik a bélműködést a rosttartalmuknak köszönhetően. Zöld színű anyag a klorofill, amely meghatározó jellegű összetevő a levélzöldségeknél, mint például a spenót, fejes saláta, madársaláta, sóska. Növeli a sejtek regenerációs képességét. Frissíti a bőrt, élénkítő, fiatalító hatású.

Barna

A barna szín igazi afrodiziákumnak számít a táplálkozás tekintetében, hiszen gondoljunk csak bele, a csokoládé és a kávé is ezzel a színnel rendelkezik. A kakaóban, így a kakaót tartalmazó csokoládékban lévő teobromin - amely egy alkaloid, - boldogságérzetet és megelégedettséget kelt.

Sárga

Mi jut eszünkbe először erről a színről? Ananász, citrom esetleg a banán? Erőteljes színüket egy kriptoxantin nevű antioxidánsnak köszönhetik, mely segíti a koncentrációt, szerepet játszik a szabadgyökök megkötésében, élénkíti a gondolkodást, és kedélyjavító. Vizsgák vagy fokozottabb szellemi tevékenység előtt kifejezetten javasolt ilyen ételeket fogyasztani.

Piros

A piros szín teljesítménynövelő, vérnyomásserkentő és emésztés javító hatású is egyben. A természetben előforduló piros színű zöldségek, mint a kápia paprika a kapszantin és kapszorubin nevű narancsvörös, illetve mélyvörös színű kariotinoid vegyületeknek vagy a paradicsomban lévő likopin vegyületnek köszönhetik fantasztikus színüket.

Narancs sárga

A béta-karotin, amely A-vitaminná képes alakulni, nagymértékben segíti a bőr regenerációját, illetve a látószervünk működésének is egyik elengedhetetlen anyaga. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.

Lila

Meglehetősen különleges színnek számít ez a növényvilágban, és éppen emiatt szuper egészségesek is azok a növények, melyek ezzel az árnyalattal rendelkeznek. Az antocianidineknek köszönhetik színüket. Az antocianidinek élettani tulajdonságai közé tartoznak az antioxidáns és szabadgyök fogó, a gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antibakteriális, rákellenes hatás.

Kék

A kék ételek segítenek lassítani az öregedés folyamatát, felveszik a harcot a memória zavarral szemben, és jótékony hatással bírnak a kiválasztó rendszerünkre. Például az áfonyában található kék színanyag delfinidin, ami egy antocianidin. Ezen vegyületek antioxidáns és szabadgyök fogó, gyulladás ellenes hatással rendelkeznek.

Ahogyan a felsorolásból is jól látszik, hogy nem csak a szemünket kápráztatja el, ha a tányérunkra szivárvány szinte minden színéből válogatunk alapanyagokat, hanem a szervezetünknek is kifejezetten jót teszünk vele. Merjük tehát bátran kipróbálni új ízkombinációkat és színeket, ha étkezésről van szó, és támogassuk immunrendszerünket! Mindeközben a látvány nyújtotta élmény sem lesz utolsó, ezt garantáljuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Tudástár