Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amit tudni érdemes napjaink csodanövényéről: az útifűmaghéjról

Amit tudni érdemes napjaink csodanövényéről: az útifűmaghéjról

Nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos a megfelelő rostfogyasztás az egészséges életmód fenntartásához, a kiegyensúlyozott emésztéshez és a jó közérzethez. Az átlagosan ajánlott napi rostfogyasztás felnőttek számára 25-30 gramm élelmi rost minél változatosabb forrásból, bőséges folyadékfogyasztás (legalább 8-10 pohár víz) mellett. Ennek betartásához mára már remek superfood-ok állnak rendelkezésünkre, melyek segítségünkre lehetnek a mindennapokban. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

Ez alkalommal a reneszánszát élő útifűmaghéjat (Psyllium Husk) vesszük kifejezetten gorcső alá, mely Indiában és Iránban őshonos, magjait pedig leginkább gyógyászati célra használják.

Pozitív hatásai

A növény kiemelkedő 80-85%-os rosttartalma különleges, nem a növényi sejtfalból származik, hanem a mag által termelt nyálkaanyag viselkedik rostként, nedvesítve sokszorosára képes duzzadni.  Optimális fogyasztásával jótékony hatással van a bélflóra egyensúlyára, ezáltal az immunrendszer erősítésére is, képes kíméletesen megszüntetni a székrekedést, csökkenti az éhségérzetet, illetve a vércukor -és koleszterinszintre is jó hatással bír. Az egészségtudatos életmód és rostbevitel egyik alternatívájaként, támogatja az ideális testösszetétel, testsúly kialakítását és fenntartását is.

Útifűmaghéj

Alkalmazása

Az útifűmaghéj vízben oldódik, így alkalmazása esetében a legnagyobb hangsúly a megfelelő folyadékbevitelen kell, hogy legyen: napi 2-2,5 liter folyadék mellett 5-10 gramm útifűmaghéj fogyasztása ajánlott az egyéni tolerancia figyelembevételével.

Felhasználhatósága kifejezetten sokrétű. Alkalmas mind közvetlen felhasználásra, például smoothie-ba keverve, vagy főzelékek, mártások sűrítésére, zselés állag eléréséhez, így akár desszertekhez is, emellett kenyerek, sütemények tésztájának lazítására, gluténmentes tészták sütési segédanyagaként, valamint tojásmentes ételkészítésben pótolja a tojás kötőanyag tulajdonságát is.

Szervezetre gyakorolt hatása

Természetesen, mint ahogy nincs két egyforma szervezet, úgy nem feltétlenül válik be mindenkinek a rostfogyasztás ezen formája sem. Testünk jelzéseire fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk, ugyanis az útifűmaghéj kellemetlen mellékhatásokat okozhat egyes esetekben, például emésztési problémák, bélrendszeri gyulladások mellett, de a nem megfelelő folyadékfogyasztás melletti, illetve az ajánlottnál nagyobb mennyiségben vagy gyakrabban történő fogyasztásakor. Az étrendbe történő beillesztése esetén, rendszeres alkalmazás céljából érdemes fokozatosan bevezetni, fennálló betegség (emésztőrendszeri, anyagcsere), valamint kellemetlen tünetek esetén pedig orvosi, dietetikai konzultáció és ajánlás alapján.

Útifűmaghéj Tibidabo Pékség termékeiben

Az útifűmaghéj felhasználása a Tibidabo pékségben

A gluténmentes étrendet követők számára azonban egy igazán jó alternatíva lehet az optimális rostfogyasztás érdekében. Éppen ezért a Tibidabo Gluténmentes Pékség valamennyi péktermékéből elengedhetetlen összetevőként tekintünk az útifűmaghéjra, hiszen nem csak a megszokott ízélményt szeretnénk nyújtani a hozzánk betérőknek, hanem küldetésünkként tekintünk az egészséget támogató gluténmentes péksütemények megalkotására is.