Bemutatkoznak a Tibidabo szakértő dietetikusai
Mai blog cikkünkben egy interjú keretében megismerkedhettek Farkas Ceciliával és Sarnyai Tündével, a Tibidabo Gluténmentes Pékség szakértő dietetikusaival. Csapatunk kulcsfontosságú tagjaiként, ők segítenek a receptek összeállításában, hogy a lehető legjobb minőségű alapanyagokból, száz százalékban gluténmentes péktermékeink élethosszig tartó alternatívát kínáljanak a mentesen étkezőknek!
1. Miért pont a dietetikus szakmára esett a választásod?
Cili: Eredetileg mérnöki-egészségügyi pályát céloztam meg, biomérnök képzésről váltottam, és végeztem a dietetika BSc, majd a táplálkozástudomány MSc szakon. Tanulmányaim során - egy szerencsés és sikeres láncreakciónak hála - többek között olyan területét is művelhetem ennek a sokszínű szakmának, ami középiskolásként a pályaválasztáskor eredetileg érdekelt. Örülök, hogy így alakult, hivatásként tekintek a munkámra, ami bőven túlmutat étrendek tervezésén: tanácsadás formájában egyrészt az egyénileg hozzám fordulókkal, másrészt céges vagy projekt alapú megbízókkal dolgozom együtt, doktori kutatásomban pedig a táplálkozás genetikai összefüggéseit vizsgálom laboratóriumi módszerekkel.
Tünde: Mindig is érdekelt a gasztronómia, a főzés. Már egész kicsi koromtól kezdve segédkeztem a konyhában az anyukámnak, nagymamámnak. Pályaválasztás előtt véletlenül bukkantam erre a képzésre, ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Tulajdonképpen ez a szakma felöleli az ételkészítés ismeretét, a diétás ételkészítést, a diétás tanácsadást, illetve az esetleges termékfejlesztést is.
Sarnyai Tünde, a Tibidabo dietetikus szakértője
2. Miért tartod kiemelkedőnek a Tibidabo termékeket a gluténmentes piacon?
Cili: A gabonaalapú termékek, pékáruk a legtöbb esetben részét képezik az étrendnek, így a gluténmentes változatok egyértelműen keresett termékek. A Tibidabo széles kínálatában nemcsak a gluténmentesség, hanem számos fő allergéntől, mesterséges adalékanyagtól mentesség is megvalósul, emellett a legtöbb termék esetében a hagyományos péksüteményekhez képest alacsonyabb szénhidrát- és cukortartalom, emellett a magasabb rosttartalom is jellemző. Mindezeknek köszönhetően számos étrendi irányzat esetében könnyen és biztonságosan képezhetik az étrend részét, kiemelten olyan esetekben, ahol párhuzamosan több diétás elvet is figyelembe kell venni.
3. Milyen alapvető különbségeket tudnál kiemelni egészségügyi szempontból a hagyományos és a gluténmentes pékáruk között?
Tünde: A hagyományos termékek esetében a teljes kiőrlésű változatok rostban gazdagok, tehát napi fogyasztásuk hozzájárul az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. A hagyományos gluténmentes termékek általában rostszegények, emiatt nagyobb mennyiséget fogyasztunk belőle, amely megnöveli a napi kalóriabevitelünket, ennek pedig hosszútávú következménye lehet a súlygyarapodás/ elhízás. Én szívből ajánlom a Tibidabo termékeit, hiszen a hagyományos rizs, kukorica, és burgonya alapanyagok helyett főleg hajdina-, köles-, bambuszrost-, és útifűmaghéj lisztet tartalmaznak, hozzáadott répacukormentesek és az ízük is kiváló.
4. Meglátásod szerint, mire érdemes kiemelt figyelmet szentelni a gluténmentes összetevőknél?
Cili: A gluténmentes lisztek, lisztkeverékek közül próbáljon ki minél többet, hiszen ízben, állagban, végeredményben eltérőek lehetnek. Figyeljen a tápértékekre, főleg gluténmentes késztermékek esetében, hiszen a gluténmentesség nem garancia a tápláló, kedvező összetételre, ahogy a gluténmentes étrend sem egyenlő a kiegyensúlyozott, egészséges életmóddal!
Gyakori diétahiba, hogy egy nem megfelelően összeállított gluténmentes étrend magasabb szénhidrát- és alacsonyabb rostbevitelt biztosít, vagy túlzó megszorítások jellemzik, éppen ezért érdemes dietetikussal egyeztetni, hogy a helyes alapanyagválogatáson túl az étrend egésze rendben legyen. A speciális alapanyagok egymáshoz vagy hagyományos alapanyagokhoz képest is eltérő tápanyag profilt mutathatnak, ami nem „jobbat” vagy „rosszabbat” jelent, hanem alacsonyabb vagy éppen magasabb tápértékeket, pl. az álgabonák (pl. quinoa, hajdina) gazdagabbak vitamin- és ásványi anyagokban, mint a kukorica; a köleslisztnek magasabb a fehérje- és zsírtartalma, alacsonyabb a szénhidráttartama, mint a rizslisztnek. A kulcs – a gluténmentességen túl- itt is a változatos és mértékletes fogyasztás!
Farkas Cecilia, a Tibidabo dietetikus szakértője
5. Mit tanácsolnál a kezdő gluténérzékenyeknek?
Tünde: Első lépés, hogy konzultáljon dietetikussal, akivel átbeszélhetik a diéta alapelveit, az esetleges diétahibák elkerülése érdekében nagyon fontos. Utána érdemes a számára legmegfelelőbb termékeket felkutatni a piacon.
Cili: Gluténmentesen is lehet és legyen is élvezhető, változatos és kiegyensúlyozott az étrend, a legjobb, ha szélsőségektől, túlzásoktól és hiányoktól mentesen! Senki ne ragadjon le a gluténmentességnél, figyeljen és törekedjen az átalános étrendi javaslatok megvalósítására, és természetesen minden egyéb táplálkozási és életmódbeli irányelvre, amire szüksége van egészségmegőrzési célból!
A pékáruk és péksütemények tekintetében nagyon nagy segítség lehet, ha nem kell, vagy nem szükséges mindig, mindent otthon elkészíteni mentes változatban, hanem egyszerűen beszerezhetők a termékek egy üzletből, webshopból, vagy kényelmesen elfogyaszthatóak helyben pl. egy finom kávé mellett egy garantáltan gluténmentes pékségben – a Tibidabo mindezt képviseli és szolgálja, ráadásul gondosan kidolgozott receptúrák alapján készülő termékek széles kínálatával! Dietetikusként tapasztalom, hogy gyakori kérdés, személyes vagy családon belüli probléma az ünnepekhez kötödő tradicionális sütemények gluténmentes változatainak elérhetősége, amire szintén gondol a Tibidabo, karácsonykor beigli, húsvétkor kalács is beszerezhető mentes változatban!