Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

Egészséges szénhidrátok fontossága a tökéletes bikini alak eléréséhez

Egészséges szénhidrátok fontossága a tökéletes bikini alak eléréséhez

Van, aki egész évben és van, aki csak az utolsó pillanatokban kapkodva próbálja magát külsőleg felkészíteni a strandon való debütálásra. Egy azonban biztos. A drasztikus módszerek sosem célravezetőek, még akkor sem, ha az ember úgy érzi nem teljesen elégedett azzal, amit a tükörben lát.

A kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel a kulcsa annak, hogy hosszútávon eredményes változásokat érhessünk el. Mutatunk néhány jó minőségű, lassú felszívódású szénhidrátforrást, melyek elengedhetetlenek az egészséges életmódot követők számára! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

1.       Hajdina

Érdemes belőle minél többet fogyasztani, hiszen annyi jó tulajdonsággal bír, hogy nyugodtan a trendi szuperélelmiszerek közé is sorolhatnánk. Nagyon magas a rosttartalma, ezért jó hatással van az emésztőrendszerre. Többféle B–vitamin is található benne nagy mennyiségben, de nincs híján   E- és C-vitaminnak sem. Megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium. Mindemellett segít a máj elzsírosodásának megelőzésben, jótékonyan hat a koleszterinszintre, és cukorbetegeknek is kimondottan javasolt a fogyasztása.

2.       Köles

Magas protein- és minimális zsírtartalma mellett 73g jó minőségű szénhidrátot is tartalmaz. Gazdag vitaminokban és olyan ásványi anyagokban, mint a fogakat védő fluor, a haj, a bőr, a körmök, a szem és az érfal egészségét védő szilícium, vagy a megfelelő vérképzéshez szükséges vas. Azonban legnagyobb mennyiségben káliumot tartalmaz, mely csökkenti a magas vérnyomás-, a beszűkülő artériák esélyét, végső soron szívproblémák kialakulását.

3.       Zab

A zab egyik legfontosabb jellemzője, hogy tápanyag-összetétele meglepően kiegyensúlyozott. Igencsak dús szénhidrátokban és más gabonákhoz képest pedig jóval több növényi zsiradékot és fehérjét tartalmaz. Emellett fontos forrása az olyan ásványi anyagoknak, mint a mangán, a foszfor, a magnézium, a réz, a cink, a vas és a folsav, illetve többek közt B1- és B5-vitaminban is gazdag.

4.       Cirok

A cirok bővelkedik antioxidánsokban, a rendelkezésre álló epidemiológiai bizonyítékok szerint pedig az is elmondható, hogy fogyasztása csökkenti az egyes ráktípusok előfordulását más gabonafélékhez képest, amiért részben a benne nagy mennyiségben előforduló fitokemikáliák jelenléte felel. A fitokemikáliák többek közt magas antioxidáns tevekénységük és koleszterin-csökkentő képeségük miatt fontosak.

5.       Amaránt

Ásványi anyagai közül kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és vastartalma érdemel külön említést. A kutatások szerint 5-ször több vasat, 7-szer több kálciumot, 4-szer több cinket tartalmaz, mint a búza. Jelentős a magnézium tartalma is.

6.       Teff

A többi gabonaféléhez képest kiemelkedő a kálciumtartalma (180 mg/100 g). Ásványi anyagok közül jó forrása továbbá a vasnak, foszfornak és a cinknek is. Vitaminok közül a többi gabonaféléhez hasonlóan jó B-vitamin forrás.

7.       Quinoa

A quinoa teljes értékű fehérjeforrás, azaz tartalmazza azt 9 aminosavat, melyet a szervezet nem tud előállítani, ezért élelmiszerekből kell bevinni azt.

 

Mi, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben dietetikus szakember segítségével álmodjuk meg az összes, száz százalékban glutén -és keresztszennyeződés mentes péksüteményünket, melyek egytől egyig szénhidrátcsökkentettek is. Olyan, minőségi gabonákat használunk, melyek eleve gluténmentesek és lassú felszívódásukkal segítik a hosszantartó telítettség érzetet. A részletes összetevő listát, valamint tápanyag táblázatot megtalálhatjátok webshopunkon, de pékségünk személyzete is készséggel áll rendelkezésre minden ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésre!