Melyik gluténmentes kenyeret válaszd?
1. Gluténmentes ropogós házi vekni
Ez a kenyerünk a köles-, hajdinaliszt, valamint a növényi rostoknak (bambuszrost, útifűmaghéjliszt) a következtében kiemelkedően magas rosttartalommal bír. A hajdinaliszt gazdag különböző mikrotápanyagokban, mint a vas, magnézium, mangán, B-vitamin, folsav, kálium, foszfor, cink és a réz. A hajdina kiemelkedő antioxidáns tartalommal bír, a benne található flavonoidoknak (kvercetin, rutin) következtében. Ezeknek a tápanyagoknak számos krónikus betegség, mint például a daganatos megbetegedések, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az elhízás megelőzésében van fontos szerepük.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 188 kcal, zsír: 0,8 g, szénhidrát: 36 g, rost: 8,6 g, fehérje: 4,6 g
Főbb összetevői: gluténmentes kölesliszt, hajdinaliszt, tápióka keményítő, növényi rostok (bambuszrost, útifűmaghéjliszt).
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, vegán, mesterséges adalékanyag-mentes, élesztőmentes.
2. Gluténmentes világos puha vekni
A gluténmentes világos puha vekni a hagyományos pékáruk kedvelőinek nyújt egy ízben hasonló, azonban tápanyagban gazdagabb alternatívát. A termék rosttartalma több, mint kétszer annyi egy átlagos fehér kenyérhez képest, így nem csak a gluténmentes étrend követőinek, de mindenki számára ajánljuk, az étrend színesítése érdekében.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 178 kcal, zsír: 1 g, szénhidrát: 35 g, rost: 7,3 g, fehérje: 3,5 g
Főbb összetevői: gluténmentes kölesliszt, tápióka keményítő, növényi rostok (bambuszrost, útifűmaghéjliszt).
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, vegán, mesterséges adalékanyag-mentes, élesztőmentes.
3. Gluténmentes sokmagvas vekni
A gluténmentes sokmagvas vekni szupereje a felhasznált liszteken túl az olajos magvakban rejlik. A Magyar Dietetikus Országos Szövetségének ajánlása (okostányér) felhívja a figyelmet, hogy egészségünk érdekében az olajos magvak rendszeres fogyasztása javasolt. Ennek oka, hogy számos értékes tápanyagban, mint folsavban, B-vitaminokban, antioxidáns-hatású tokoferolokban, valamint a koleszterin felszívódását lassító fitoszterolokban gazdagok. Ezen felül kiemelkedő kalcium-, magnézium- és káliumforrások, előbbinek a növényi alapú étrend esetén kiemelt jelentősége van. Az olajos magvak másik pozitív tulajdonsága, hogy esszenciális zsírsav-tartalmuk magas, így fogyasztásukkal hozzájárulhatunk a megfelelő omega 3 omega és 6 arány kialakításához. Ennek a magas omega 3 tartalomnak tudható be, hogy a kenyér zsírtartalma magasabb a többi kenyérünkkel összehasolítva.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 252 kcal, zsír: 8,2 g, szénhidrát: 33 g, rost: 8,5 g, fehérje: 7,7 g
Főbb összetevői: gluténmentes kölesliszt, hajdinaliszt, tápióka keményítő, növényi rostok (bambuszrost, útifűmaghéjliszt), magkeverék változó arányban (szezámmag, lenmag, napraforgómag, tökmag).
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, vegán, mesterséges adalékanyag-mentes, élesztőmentes.
4. Gluténmentes burgonyás cipó
Nevével ellentétben a gluténmentes burgonyás cipó legnagyobb arányban köleslisztből készül. A köles nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, folsavat, B-vitaminokat (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamin) és vasat. A köles jelentős fehérjetartalommal rendelkezik. Az aminosavak közül a magasabb metionin és cisztein tartalma a máj védelmében játszik fontos szerepet. Fogyasztása kifejezetten ajánlott májbetegség (májcirrózis) esetén. A köles többszörösen telítetlen zsírsav tartalmának köszönhetően hosszabb távon kedvezően hat a szív- és érrendszerre, csökkenti a vérrög képződés kialakulásának esélyét, javítja a keringést, illetve daganatmegelőző hatása is van.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 212 kcal, zsír: 1,3 g, szénhidrát: 41 g, rost: 8,2 g, fehérje: 5,3 g
Főbb összetevői: gluténmentes kölesliszt, tápióka keményítő, rostkeverék (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt).
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, mesterséges adalékanyag-mentes.
5. Gluténmentes chiamagos cipó
A gluténmentes chiamagos cipó rosttartalma szintén kiemelkedő a hagyományos pékárukkal szemben, köszönhetően a felhasznált liszteknek (gluténmentes kölesliszt, bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt) és a chiamagnak. A megfelelő rostfogyasztás segít az optimális testtömeg kialakításában, azáltal, hogy a rostok teltségérzetet biztosítanak. A rostok lassítják a glükóz felszívódását, ennek következtében mérséklik az étkezés utáni vércukor emelkedést. A különféle rostok a bél-mikrobiom sokszínűségét növelik, így közvetve hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez is. A chiamag kedvező zsírsavösszetétele szintén segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, azonban zsírtartalma más olajos magvakhoz képest mérsékelten, de alacsonyabb, így kalóriatartalma is kevesebb.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 217 kcal, zsír: 5,4 g, szénhidrát: 33 g, rost: 8 g, fehérje: 5,2 g
Főbb összetevői: gluténmentes kölesliszt, tápióka keményítő, növényi rostok (bambuszrostliszt, útifűmaghéjliszt), chiamag.
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, vegán, mesterséges adalékanyag-mentes.
Ennek a kenyerünknek fő összetevője az egyre népszerűbb cirokliszt. A cirok egy természetesen gluténmentes gabona, így kiválóan alkalmazható gluténmentes étrend esetén. A mikrotápanyagok közül B-vitaminokban, káliumban és foszforban gazdag. A cirok bővelkedik antioxidánsokban is, rendszeres fogyasztásának következtében csökken az egyes daganatos megbetegedések előfordulásának gyakorisága.
Tápanyagtartalma 100 g termékben: Energia: 185 kcal, zsír: 1 g, szénhidrát: 39 g, rost: 3,6 g, fehérje: 3,4 g
Főbb összetevői: gluténmentes cirokliszt, tápiókakeményítő, útifűmaghéjliszt
Mentességek: gluténmentes, tejmentes, laktózmentes, hozzáadott répacukormentes, vegán, mesterséges adalékanyag-mentes.