Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Alternatív édesítőszerek

Alternatív édesítőszerek

Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.

Az édesítőszerek olyan anyagok, amelyek alkalmazásának célja, hogy ételeink számára édes ízt adjanak. Elmondhatjuk, hogy napjainkban ezek kínálata egyre csak növekszik, és egyre több olyan élelmiszerrel is találkozhatunk, melyek összetevői a cukron kívül, vagy ahelyett más édesítőszereket is tartalmaznak, melyek természetes eredetűek vagy mesterségesek lehetnek.

 

Természetes eredetű édesítő anyagok

Ebbe a csoportba tartozik a méz, a különböző növényi szirupok; mint például a datolyaszirup, agave szirup, juharszirup, rizsszirup, almacukor, a kókuszvirág cukor, a barna répacukor, nádcukor, a gyümölcspépek, a datolyapaszta, és a datolya őrlemény. Energia- és szénhidráttartalma a hagyományos cukorral (répacukor) megegyezik, így túlsúly, elhízás vagy szénhidrát anyagcsere zavar esetén nem javasolt a fogyasztásuk. Pozitív tulajdonságuk azonban, hogy a felsorolt édesítők közül többre is jellemző, hogy tartalmaznak különböző vitamin- és ásványi anyagokat is, de ezek mennyisége sajnos a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünket tekintve elenyésző. A természetes édesítő anyagok az egészséges táplálkozást folytatók étrendjébe beilleszthetők, figyelembe véve, hogy energiatartalmuk miatt nem tekinthetők “fogyókúrásnak”.

Fruktóz (gyümölcscukor)

Természetes formájában a gyümölcsökben és a mézben található meg. A répacukorhoz képest 30-40%-kal kevesebb mennyiség felhasználása elegendő ugyanolyan édes íz eléréséhez, így csökkenthető az energiabevitel. Sütéshez és főzéshez is kiválóan használható, mivel hőálló. Megköti a nedvességet, ezáltal a gyümölcscukorral készült sütemények tovább frissek maradnak. Mivel alacsony a glikémiás indexe, vagyis fogyasztását követően nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a répacukor, így cukorbetegek számára is fogyaszthatók a fruktózzal készült termékek. Mint minden más édesítő esetén, így a fruktóz fogyasztás esetén is fontos a mértékletesség, maximum 50 gramm beviteli mennyiség javasolt naponta. Nagy mennyiségben történő fogyasztása ugyanis triglicerid szintet emelő hatással bír, így kedvezőtlen a szív-és érrendszerre nézve, valamint ezáltal hozzájárulhat az elhízáshoz is.

Cukoralkoholok

A cukoralkoholok csoportjába tartozik a maltit, a xilit, az eritrit, a szorbit, a mannit, az izomalt, és a laktit. Színtelen, vízben jól oldódó, édes ízű, higroszkópos vegyületek. Energiatartalmuk a cukornál alacsonyabb, de tartalmaznak szénhidrátot, kalóriát, így a vércukorszintet emelik és inzulinválaszt is kiváltanak. Ez alól kivétel az eritrit. Pozitív tulajdonságuk, hogy hő- és savállóak, fogkárosító hatásuk nincs, sőt, bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásuk van. Nagy mennyiségben (napi 50 gramm felett) azonban hasfájást, puffadást és hasmenést okozhatnak, így egyéni érzékenységtől függően, kis mennyiségben javasolt a fogyasztásuk.

  • Eritrit: vagy eritritol, természetes formájában gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre is hasonlít a cukorhoz. Édesítőereje 60-80%-a a hagyományos cukorénak. Utóíze nincs, azonban enyhén hűs érzetet ad. Mivel az eritrit a vékonybélben teljes mértékben felszívódik, és a vastagbélbe csak egyszerre történő nagy mennyiségű (több mint 80 gramm) fogyasztás esetén jut, így a többi cukoralkoholtól eltérően hashajtó hatást jellemzően nem vált ki.

Mesterséges édesítő anyagok

Mesterséges édesítők csoportjába tartozik az acelszufám-K (E 950), az aszpartám (E 951), a ciklamát (E 952), a neoheszperidin DC (E 959), a szacharin (E 954), a szukralóz (E 955), a taumatin (E 957), az aszpartám-aceszulfám só (E 962) és a szteviol-glikozidok (E 960). Az aszpartámtól eltekintve energiamentesek, így nem kell beleszámolni a napi szénhidrát-fogyasztásba. Édesítő erejük pedig többszöröse a cukornak. A gyakorlatban a mesterséges édesítőszereket kombinációban alkalmazzák, mivel egymás édesítő erejét növelik. Toxikológiai szempontból a legtöbbet vizsgált és legellentmondásosabb élelmiszer-adalékanyagok, ezért fogyasztásuk minél kisebb mennyiségben javasolt.

 

A Tibidabo Gluténmentes Pékség édes termékeihez kizárólag természetes eredetű édesítő anyagokat használ, mint a gyümölcskivonat, almacukor, maltit és az eritrit. Fogyasztásuk az egészségtudatos személyek számára a napi javasolt beviteli mennyiség betartásával az egészséges táplálkozás részeként beilleszthető, és nem utolsó sorban pedig kiemelkedő élvezeti értékkel bír.