Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ehető karácsonyi ajándékok

Ehető karácsonyi ajándékok

Decemberben nem csak az ünnepi asztalra kerülő ételek és karácsonyi sütemények készítése miatt tölthetünk több időt a konyhában, hanem a saját kezűleg előállított, ehető ajándékok miatt is. Azon túl, hogy minden ilyen kedvesség sokkal szívhez szólóbb, mint a sokadik készen vásárolt tárgyi ajándék, ha jól átgondolt alapanyagokból készül, akkor a figyelmességen túl tápláló finomságot adhatunk szeretteinknek, barátainknak vagy munkatársainknak.

Pár jó tanács, mielőtt nekilátsz otthon ehető ajándékot készíteni:

1. Gondold végig, hogy biztosan tudod-e, hogy az ajándékozott fogyaszt(hat)-e minden alapanyagot, amiből az ajándékot készíted. Ha szükséges, inkább kérdezz rá, hogy érzékeny, allergiás-e bármire, amennyiben igen, akkor feltétlenül kerüld azokat az allergéneket, összetevőket, illetve minden olyan készterméket, ami tartalmazza vagy tartalmazhatja azokat!

2. Ügyelj arra, hogy a hozzávalókat frissen szerezd be, ellenőrizd a minőségüket, megfelelően tárold az elkészítésig, hiszen a végeredmény nemcsak a szeretettel készített rececptúrán múlik, hanem a kifogástalan alapanyagokon is!

3. Úgy állj neki a házilag készített ehető ajándékoknak, mintha a konyhád egy kis karácsonyi üzemmé válna, vagyis ügyelj a higiénés tényezőkre és a megfelelő csomagolásra.

4. Készíts kedves kis leírást a csomagoláshoz: mindenképp nevezd meg az ajándékot (pl. adj neki vicces vagy bármilyen kifejező jelzőt, fantázianevet) és szerepeljen az összetevők pontos listája (az alapanyagokon túl kerülhet a sor végére pár szívhez szóló kifejezés: pl. egy csipet szeretet), ezeken kívül az elkészítés dátumát se felejtd el odaírni. Érdemes arra is utalást tenned, hogy mi a tárolási, fogyasztási javaslatod: mivel házilag készült ételeknél nehezen vagy nem is tudjuk meghatározni a minőség megőrzési időt, inkább tanácsoljuk a mihamarabbi, pár napon belüli elfogyasztását az ajándékunknak.

5. Használj többször felhasználható csomagoló anyagot vagy edénykét, ami újratölthető, így az ajándékod egy része maradandó lesz és mindig eszébe juthatsz az ajándékozottnak. A környezetünknek is jót teszel, ha nem egyszer használatos tasakokba, műanyagokba kerülnek a finomságok.

Bár végtelen a sora a otthon is könnyen elkészíthető csipegetnivalóknak, jellemzően szívesebben adunk ajándékba valamilyen édességet. Az édes ízvilág eléréséhez többféle édesítő anyag közül válogathatunk, még akkor is, ha a hagyományos kristály- vagy porcukor helyett keresünk alternatívákat. Természetes, hozzáadott anyagoktól mentes, többféle vitamint, ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaz pl. a datolyapaszta. Természetéből eredően gluténmentes növényi alapanyag, nem tartalmaz hozzáadott cukrot, könnyen emészthető, így a legtöbb étrend részeként fogyasztható.

Idén karácsonyra mi datolyapasztával készült ehető karácsonyi ajándék tippekkel és receptekkel készültünk:

 

Datolyapasztával kandírozott magok

Hozzávalók 1 csomaghoz (= 4 adag)

- 200 g natúr olajos mag mix (pl. blansírozott mandula, dió, mogyoró, kesudió)

- 40 g datolyapaszta

- 150 ml meleg víz

- 1 db tojásfehérje

- 1 ek. olíva olaj

- 10-15 g fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés:

A datolyapasztát meleg/forró vízbe helyezzük, fél órát állni hagyjuk, majd összenyomkodjuk, összekeverjük a vízzel. Szükség esetén addig melegítsük és kevergessük tovább, amíg sziruphoz hasonló állagot nem kapunk. A tojásfehérjét villával keverjük habosra, majd adjuk hozzá a datolyát szirupot, a fűszereket és forgassuk meg benne a magokat. Serpenyőben közepes fokozaton melegítsük fel az olíva olajat, majd figyelve a hőfokozatra és a folyamatos kevergetésre süssük ropogós, élénk barnára a bundázott magokat. Sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára szórva hagyjuk kihűlni, majd zárjuk jól záródó dobozba, üvegbe, majd kössük át szalaggal, vagy masnival.

 

1 adag (1/4 csomag = kb. 50 g) tápértéke: 377 kcal, 11 g szénhidrát, 11 g fehérje, 31 g zsír

 

 

Almás-diós karácsonyi granola

Hozzávalók 1 csomaghoz (= 3 adag)

- 85 g gluténmentes zabpehely (vagy más natúr gabonapehely)

- 40 g datolyapaszta

- 150 ml meleg víz

- 50 g összeaprított almaszirom (szárított almakarikákból)

- 35 g darált dió

- 25 g földimogyorókrém

- 10-15 g fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés:

A datolyapasztát meleg/forró vízbe helyezzük, fél órát állni hagyjuk, majd összenyomkodjuk, összekeverjük a vízzel, hozzáadjuk a földimogyorókrémet. Szükség esetén addig melegítsük és kevergessük tovább, amíg sziruphoz hasonló állagot nem kapunk. Keverjük el benne a száraz alapanyagokat, valamint a fűszereket. Az így kapott darabos tésztaállagot tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd fakanállal, vagy kézzel szedjük tetszőleges granola méretű, egymáshoz hasonló darabkákra. Előmelegített 180 fokos sütőben légkeveréses programon kezdjük el sütni, kb. 10 percenként nézzünk rá, kevergessük át, ha száraznak látjuk, de még nem elég ropogós, akkor csepegtessünk rá további földimogyorókrémet és forgatva kevergessük, majd csökkentsük a hőmérsékletet kb. 130-150 fokra amíg el nem érjük a kívánt állagot. A sütőből kivéve tegyük át a tepsiről és szétterítve hagyjuk teljesen kihűlni, száradni, majd ezután csomagoljuk ünnepi díszbe.

 

1 adag (kb. 1/3 csomag) tápértéke: 333 kcal, 40,5 g szénhidrát, 9,3 g fehérje, 13,9 g zsír

 

Ha pedig nincs időd a konyhában tevékenykedni, less körbe karácsonyi gluténmentes termékeink közt!

Ti melyiket készítitek? Írjátok meg, hogy tetszett!