Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gluténmentes, de mégis mi van benne?

Gluténmentes, de mégis mi van benne?

A ma gyakori ételintoleranciák, mentes alapanyagok listáján időnként nehéz kiigazodni. Melyik hozzávaló mit tud? És mit együnk, ha mentes étrend mellett is kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni?

Napjainkban az, hogy valaki speciális diétát folytat, egyáltalán nem számít ritkaságnak. A szüleink cukormentes, a párunk a gluténmentes étrendet követ, a barátnőnknél a laktóz okoz problémát, és ott van az a bizonyos „komplikált” kolléga is, aki vegánság mellett tette le a voksát. Egy ilyen társasággal már komoly kihívás egy éttermi vacsora lebonyolítása. De vajon minek köszönhető, hogy ilyen gyakorivá váltak ezek az étrendek? 

Modern átok vagy régi ismerős?

Kovács Judit dietetikus szerint régen sem volt ez másképp, mindössze annyi változott, hogy mostanra elkezdtük feltárni az intolerancia tünetek hátterét.  A másik tényező, mondta el a szakember, hogy sokkal többet és többfélét eszünk. Nem éhínségben élünk, nem csak kertben termett növényekkel találkozunk, hanem szinte bármi elérhető számunkra, tehát a terhelésre adott reakció esetleg sokkal hamarabb jelentkezik, hiszen könnyebben szembejönnek olyan alapanyagok, amire a szervezetünk reakciót adhat.

A dietetikus kiemelte, a legnagyobb kihívást minden kétséget kizáróan a gluténmentes étkezés okozza, hiszen sokkal összetettebb, így nagyobb odafigyelést kíván, mint pl. a laktózérzékenység vagy a tejérzékenység.

Gluténmentes, de milyen alapanyagból?

Kovács Judit szerint a glutén intolerancia esetén gyakori jelenség, hogy a diagnózist az étrend indokolatlan beszűkítése követi, és ahelyett, hogy megpróbálnánk helyettesíteni az alapanyagokat, elkezdünk félni magától az étkezés rítusától. A gluténmentes táplálkozás egyik negatív eredménye lehet a dietetikus szerint pl. a rostszegény étrend, amelyet székrekedés és egyéb problémák követnek.

„A gluténmentes lisztek, péksütemények és nassolnivalók vásárlásánál sokszor szembesülhetnek a vásárlók azzal, hogy energiában dús, de ásványi anyagokban és rostokban szegényes alapanyagokból készült termékek kerülnek a szatyrukba. Ehelyett érdemes a magas rosttartalmú, lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó alapanyagokkal készült termékekre hangsúlyt fektetnünk, melyek lassabban emelik meg a vércukorszintünket is.”

www.tibidabo.hu webshop termékei a búzánál magasabb fehérjetartalmú, gluténmentes gabonák (pl. köles, hajdina) lisztjéből állnak össze, magas hozzáadott rosttartalommal, ami által az ideális tésztaállag mellett alacsony lesz a szénhidráttartalmuk és tápláló összetevőkben illetve rostokban gazdagok.

Fogyasztásuk hozzájárul az optimális napi rostbevitelhez, ezáltal az anyagcsere folyamatok és az emésztés kiegyensúlyozott működéséhez. Az ideális testösszetétel elérésében, így akár testsúlycsökkentés céljából is előnyös hatásuk lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként!