Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Orthorexia nervosa – Az egészségmánia

Orthorexia nervosa – Az egészségmánia

Manapság a csapból is az egészséges életmód folyik. Mindenkinek megvannak a jól bevált szokásai, vélt vagy valós hasznos tanácsai a témával kapcsolatban. Sokszor halljuk, hogy a tányérunk felét (lehetőleg nyers) zöldségek tegyék ki, minden étkezésnél figyeljünk a minőségi szénhidrátok és fehérje bevitelére, és kerüljük a többszörösen feldolgozott, zsírban bővelkedő nassolni valókat.

Azonban mi történik akkor, ha átesünk a ló túloldalára, mert bizony, ez az egészséges életmód tekintetében is megtörténhet. Mai cikkünkben azokról a kényszeresen egészséges alternatívákat fogyasztókról lesz szó, akik már a határán vannak a klinikai megnevezésnek, vagyis az Orthorexia Nervosa-nak. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

Orthorexia nervosa

Napjainkban az evészavarok mellett gyakran figyelhetünk meg kényszeres jelenségeket is. Így van ez az orthorexia nervosa esetében is, amely egészséges étel-függőséget jelent. Az orthorexia kifejezés a latin „ortho" - helyes, és az „orexis" - étvágy szavakból ered. Ebben a táplálkozászavarban az egészségesség túlhajszolása válik kényszertünetté. Nem az elfogyasztott étel mennyisége a fontos, hanem a minősége. Cél az egészség megőrzése, akár patológiás mértékben törekedve erre.

Kiváltó okok

Kialakulásának oka valamilyen korábbi betegség, esetleges intolerancia kompenzálása lehet, vagy a különböző betegségektől való félelem, melynek okán a kényszeres betegségben szenvedők jobban odafigyelnek magukra, hajlamosabbak pszichoszomatikus kórkép kialakítására.

Tünetek

A kényszeres jelenség középpontjában az étkezési menetrend, az étel minősége áll. A beteg csak az általa egészségesnek gondolt ételeket hajlandó megenni, és igen sok időt képes eltölteni az alapanyagok beszerzésével, azok feldolgozásával. Speciális érzelmeket társítanak az ételekhez, pl.: veszélyes, mesterséges vagy egészséges.  Ha megzavarják rituáléjában szorongás, bűntudat léphet fel. Jellemző rájuk a folytonos éhségérzet.

Eme zavarban szenvedők megszállottan ragaszkodnak az egészségesnek vélt táplálékhoz. Mivel rendszeresen bukkannak fel új irányzatok, mint a paleo, low-carb, ketogén stb. diéták, az aktuális idealizált és démonizált ételek listája változékony lehet. Helyes étel evésekor tisztaságélményt, ellenkező esetben intenzív "bepiszkolódást" élnek át, mely után rövidebb-hosszabb detoxikációs időszak szükséges. A fogyás itt nem a legfőbb cél, inkább mellékes hatás, a fókusz az egészség fenntartásán van.

Szociális háttér

A beteg számára hiányzik a szociális élet, a párkapcsolat, a barátokkal való beszélgetés. Ezeket az étel szeretetével és rituális elfogyasztásával kompenzálja. A kórkép növekvő szorongással, elszigetelődéssel – szociális izolációval, az érdeklődés beszűkülésével, esetleges hiánybetegségekkel is járhat.

A gluténmentes diéta elsősorban gluténérzékenyek számára kiemelten fontos. Ez esetben pedig érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy hosszú távon is az egészségünket megőrző, minőségi alapanyagokból készült termékeket fogyasszunk, de fontos, hogy ebben a témában se essünk túlzásokba, maradjunk az  egészséges középúton. Mi, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben hitvallásunknak tekintjük a hiteles tájékoztatást, és a kizárólag minőségi alapanyagok használatát, fogyasztóink egészségének megőrzése érdekében.

Kiemelten fontos a korai felismerés, és segítségkérés. Amennyiben velünk, vagy a közvetlen környezetünkben élőknél hasonló kényszeres cselekvést tapasztalunk, mindenképpen tanácsos felkeresni egy pszichológust vagy egy pszichiáter szakembert annak érdekében, hogy hiteles szakmai háttérrel rendelkező útmutatást kapjunk, ezzel elkerülve a hiányállapot és alultápláltság kockázatát.

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Tudástár