Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
hu
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Őszi receptek a Tibidabo dietetikusától

Őszi receptek a Tibidabo dietetikusától

Beköszöntött az ősz, és vele együtt hűvösebbre fordult az idő is. Csüggedni azonban egyáltalán nincs okunk, hiszen ez az évszak is bővelkedik vitaminokban és tápanyagokban gazdag idényzöldségekben, gyümölcsökben egyaránt! Dietetikusunk, Sarnyai Tünde máris két mennyei recepttel örvendeztet meg titeket, melyekhez a Tibidabo Gluténmentes Pékség termékeit használta fel. Ezt vétek lenne kihagynotok! Tartsatok velünk mai cikkünkben, ahol az ételek elkészítése mellett, érdekességeket is megtudhattok az alapanyagokról!

Mentes sültpaprika krémleves cipóban

Hozzávalók:

  • 1 kg kápia/kaliforniai paprika
  • balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej hagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 400 ml zöldségalaplé
  • 1 db Tibidabo gluténmentes chia magos cipó
  • sajtforgácsok
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra. A paprikákat mossuk meg, és sütőpapírral bélelt tepsiben süssük kb. 30-35 percig. Amikor elkészült, hagyjuk kihűlni, majd hámozzuk meg, illetve a magházát is eltávolítsuk el.

A hagymát, a fokhagymát az olajon üvegesre pirítjuk. Ehhez adjuk hozzá a paprikát és fűszerezzük, majd hozzáadjuk az alaplevet, balzsamecetet. Ha felforrt botmixerrel pürésítjük és újra felforraljuk. Gluténmentes chia magos cipóban tálaljuk, melegen vagy akár hidegen is fogyasztható.

Tibidabo tipp: Tálalás előtt, ízlés szerint feldobhatjuk a fogást sajtforgáccsal és bazsalikommal, de választhatunk chili pelyhet vagy pirított magokat is.

 

Érdekesség a paprikáról: Az érett paprika a benne található karotinoidoknak köszönhetően sárga, piros vagy barnáslila színű. Karotinoidjai a következők: béta-karotin, lutein, kapszorubin, kapszantin, zeaxantin és kriptoxantin . A paprika csípősségéért a kapszaicin tartalma felelős. Fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, párolva, főzve.

 

Fahéjas-gyömbéres szilva csatni (chutney)

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • diónyi reszelt gyömbér
  • 50 g mazsola
  • 1 db egész fahéj
  • 1 teáskanál só
  • 1 kis fej vöröshagyma
  •  1 dl vörösborecet
  • 1 db csillagánizs
  • chili ízlés szerint
  •  2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 db Tibidabo gluténmentes fonott kalács

Elkészítés:

A megtisztított gyümölcsöt, zöldséget vágjuk apró darabokra, és tegyük egy lábasba a fűszerekkel együtt. Közepes lángon állandóan kevergetve főzzük kb. 40 percig. Ezután adjuk hozzá a vörösborecetet, és forraljuk még öt percig. Töltsük a forrásban lévő chutney-t tiszta befőttesüvegbe, zárjuk le, állítsuk fejtre öt percig, így nem kell hozzá tartósítószer. Kiváló húsokhoz, de fogyaszthatjuk reggeliként is, például a Tibidabo gluténmentes fonott kaláccsal mennyei párosítás.

 

Érdekesség a szilváról: A szilva az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket és a vitaminok közül B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, C-, E- vitamint, béta-karotint, folsavat tartalmaz. Antioxidánsok közül antocián színanyagok, flavonoidok, kvercetin és rutin is található benne, amelyek fokozzák az immunrendszer ellenálló képességét, illetve szív- érrendszer védő hatással is rendelkeznek. Napi rendszerességgel fogyasztva nyers, aszalt, lekvár formájában, rosttartalmának köszönhetően, hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez. Fogyaszthatjuk ezen felül főzve, például gyümölcslevesben vagy esetleg mártásként, de befőttként és gyümölcsös sütemények alapanyagaként is kiváló.

 

A lehető legjobb döntés tehát, ha étrendünket úgy állítjuk össze, hogy igyekszünk mindig friss, szezonális alapanyagokat tenni a tányérunkra. A Tibidabo Gluténmentes Pékség száz százalékban glutén-, szója-, kukorica-, rizs -és burgonyamentes péktermékei pedig kiváló kísérőként szolgálnak, legyen szó a nap bármely étkezéséről!