Növényi alapú finomság - lencsés-padlizsános csicserikrém
Tudatos étrend esetén sokkal alaposabb odafigyelés jellemzi az élelmiszerfogyasztást, de a saját készítésű szendvicskrémek, zöldségkrémek még így is kevés háztartásban fordulnak elő rendszeresen! A nagyrészt vagy teljesen növényi alapú táplálkozási formák mindegyikére igaz, hogy a megfelelő minőségű és mennyiségű fehérjebevitelt hüvelyesek rendszeres fogyasztásával érhetjük el. A bab-, borsó- és lencsefélék rendkívül sokoldalúan variálhatók és használhatók kis- és főétkezésekhez egyaránt.
Íme, egy növényi fehérjékben gazdag szendvicskrém ötlet és recept:
Lencsés-padlizsános csicserikrém
Hozzávalók 2 adaghoz:
70 g (főtt vagy konzerv) csicseriborsó
30 g (szárazon mért) beluga lencse
45 g padlizsán
5 ml olíva olaj
5 ml lenmag olaj
1 gerezd fokhagyma
só, tarkabors
+
60 g Tibidabo sokmagvas kenyér
+
10 g tökmag
1. A beluga lencsét átmossuk, majd kétszeres mennyiségű vízben, só nélkül odatesszük főni. Kb. 30-35 perc múlva puhára fő, ha marad rajta felesleges víz, azt leöntjük.
2. A padlizsánt felkockázzuk és kevés olíva olajon átpirítjuk.
3. A főtt lencsét, csicseriborsót és átsütött padlizsánt összekeverjük egy tálba, ízlés szerint fűszerezzük, hozzáadunk egy gerezd fokhagymát, egy kevés lenmagolajat, majd botmixer segítségével krémesítünk. Kóstolás után, ah szükséges, utóízesítjük.
4. Az elkészült krémet hűtés után, egy szelet teljes értékű (pl. Tibidabo sokmagvas) kenyérre kenve, kis maréknyi tökmag szórattal és friss zöldséggel tálalva kínáljunk, fogyasztjuk.
Az így készült szendvicsünk gazdag és változatos növényi fehérjeforrásokban, rostokban és biológiailag hasznos anyagokban. Összetétele alapján glutén-, laktóz-, tej-, tojás-, szója- és hozzáadott cukortól mentes, vegán.