Smoothie receptek kedvenc péksüteményeid mellé - Töltsd fel a vitaminraktárakat
Az utolsó téli hónaphoz érkezve itt az ideje, hogy adjunk testünknek, lelkünknek egy utolsó löketet a tavasz megérkeztéig. A vitaminraktárak feltöltésének legegészségesebb módja, ha a természetes forrásokhoz nyúlunk. Erre egy kiváló, gyors és egyszerű megoldás az otthoni smoothie készítés. Mai cikkünkben éppen ezért elhoztunk nektek 4 könnyen elkészíthető, egészséges, finom, ugyanakkor tápanyagokban gazdag receptet.
Ha pedig épp rohanásban vagy, és nincs időd elkészíteni, kóstold meg a Tibidabo Gluténmentes Pékségben kapható isteni Funky Forest préslevek és smoothiek egyikét, melyek hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, csak és kizárólag 100% zamatos friss zöldségekből és gyümölcsökből készülnek.
Banán smoothie
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 banán
- kb. 3 dl tej (lehet alternatív tej is)
- fűszerek, ízesítés ízlés szerint
A klasszikus alaprecept, ami egyszerű, de nagyszerű. A banán azon gyümölcsök egyike, mely egész évben kapható, így bármikor elkészítheted ezt a finomságot. És az a legjobb benne, hogy kedvedre formálhatod, beleteheted a kedvenc fűszereid, ízesítőid, sőt akár más gyümölcsökkel is mixelheted. Remekül passzol hozzá a fahéj, ha pedig még édesebb élményre vágynál adj hozzá egy kevés mézet. Ha pedig gyömbérrel ízesíted, az egész téli időszak alatt megvédheted magad a megbetegedésektől. Már túlérett banánokat is használhatsz benne, így elkerülve a pazarlást. Egy igazi vitaminbomba, a C- és E-vitaminok mellett megtalálható benne majdnem az összes B-vitamin is, így segít leküzdeni a stresszes mindennapokat. A banán rendkívül jó energiaforrás, káliumban és magnéziumban gazdag, melyek jótékony hatással vannak a vérnyomásunk és a szívünk megfelelő működésére. Továbbá a kálium hozzájárul a csontjaink védelméhez.
Joghurtos-áfonyás smoothie
Hozzávalók 1 adaghoz:
- ½ banán
- 200 gramm joghurt (lehet ízesített is)
- 1 dl tej (lehet alternatív tej is)
- 150 gramm áfonya (lehet fagyasztott is)
- fűszerek, ízesítés ízlés szerint
Az alapja ennek a receptnek is a banán, azonban a joghurt segítségével nem csak krémes, hanem fehérjében gazdag is lesz a végeredmény. Ha pedig még krémesebb élményre vágynál próbáld ki a görög joghurttal készített változatot. Remekül passzol hozzá a méz és a fahéj is. Ha esetleg túl sűrű lenne a végeredmény tej hozzáadásával hígíthatjuk a kívánt állag eléréséig. Az áfonyától nem csak gyönyörű színe lesz az italnak, hanem vitaminokban és antioxidánsban is gazdag. Ez az adag napi C-vitamin szükségletünk közel egynegyedét fedezei, valamint található még benne biotin is. Továbbá olyan hasznos ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, kalcium, kálium, foszfor és a magnézium.
Almás-sárgarépás smoothie
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 alma
- 2 közepes sárgarépa
- reszelt gyömbér (lehet szárított is)
- ½ citrom leve
- ½ teáskanál fahéj
- kevés víz
Az alma élelmi rostot tartalmaz, amivel segíti az emésztőrendszer jó működését. Jelentős B vitamin, valamint folsav, magnézium és kálium tartalma is. Nagyon jól passzol hozzá a sárgarépa, mely gazdag tápanyagokban, tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamin, az ásványi anyagok közül pedig a kálium és a foszfor mellett a nátrium is megtalálható benne. Továbbá ez az egyik legjobb béta-karotin forrás is, amely az A-vitamin úgynevezett provitaminja.
Avokádós-spenótos smoothie
Hozzávalók 1 adaghoz:
- 1 maroknyi spenót
- ½ avokádó
- 2,5 dl tej
- ½ lime leve
Ha a sok édes íz után egy kis változatosságra vágynál, itt az ideje bevetni a zöldségeket. Közöttük is számos egészséges, vitaminokban gazdag alapanyagot találhatunk, amikből ízletes finomságokat készíthetünk. mint ez az isteni avokádós-spenótos smoothie. Ha túl sűrűnek találjuk megbolondíthatjuk kígyóuborkával is, melynek igen magas a víztartalma. A spenótot a zöldségek királyának is nevezik, mely nem véletlen, hiszen különösen gazdag A-, B2-, B6-, C-vitaminokban, valamint béta-karotinban, káliumban, folsavban, vasban és magnéziumban. Az avokádó pedig igen gazdag telítetlen zsírsavakban, melyek jó hatással vannak a szív- és érrendszer működésére.
Többféle megfontolásból is fogyaszthatunk különböző tejhelyettesítő termékeket, növényi italokat. A legtöbbször előforduló indok a laktózintolerancia és a tejfehérallergia, és vannak, akik elvi megfontolásból utasítják el az állati eredetű tejtermékeket. Bármelyik legyen is igaz rád, keresd fel a Tibidabo Tudástár blog cikkét, amiből segítséget kaphatsz, hogy hogyan tudod helyettesíteni a tejtermékeket növényi alapú készítményekkel.