Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Sokszínű vegetáriánusság – mutatjuk milyen típusokat különböztetünk meg

Sokszínű vegetáriánusság – mutatjuk milyen típusokat különböztetünk meg

Mai cikkünkben a vegetáriánusok különböző csoportjait vettük górcső alá dietetikus szakemberünk, Sarnyai Tünde segítségével. Tartsatok velünk ebben az érdekes gasztro utazásban! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

Vegetarianizmus egy gyűjtőfogalom. A vegetáriánus étrendnek számos változata létezik. Közös bennük, hogy a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása jelenti az alapot, amely kiegészül eltérő mértékben állati eredetű élelmiszerekkel.

Flexitáriánus

Legmegengedőbb formája a vegetáriánus étrendnek, amely a húsfogyasztás mérséklése mellett tartalmazza az összes, a hagyományos vegyes táplálkozásban is fogyasztott élelmiszercsoportokat. Sokan klímavédelmi megfontolásból csökkentik a húsfogyasztásukat, míg mások csak egyszerűen egészséges életmódot folytatnak és ösztönösen flexitáriánusok, pedig nem is tudnak róla. Ez az étrend megtartja a vegetarianizmus előnyös élettani hatásait, viszont hiányállapotok nem jelentkeznek.

Szemivegetáriánusok

A növényi alapanyagok mellett, ebben az étrendben a négylábú állatok (pl. szarvasmarha, sertés) fogyasztása nem engedélyezett, viszont kis mennyiségben halat, baromfit, tojást és tejterméket fogyasztanak.

 

Peszkateriánus

A növényi alapanyagok, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és olajos magvak mellett halat és tengeri herkentyűket esznek, viszont baromfit vagy vörös húst nem.

Pollotariánus

A növényi alapanyagok, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és olajos magvak mellett esznek húst, kizárólag baromfit. Nem fogyasztanak halat és vörös húst sem.

 

Lakto-ovovegetáriánus

A növényi alapanyagok, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és olajos magvak mellett tojást, tejet és tejtermékeket fogyasztanak, húst és halat azonban nem.

 

Ovo-vegetáriánus

A növényi alapanyagok, vagyis a zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és olajos magvak mellett tojást is fogyasztanak.

 

Lakto-vegetáriánus:

A növényi alapanyagok mellett tejet és tejtermékeket fogyasztanak, de húsokat, halat, tojást nem.

 

Vegán

Kizárólag növényi élelmiszerforrások kerülnek az étrendbe.

Teljes értékű növényi étrend (whole food plant-based diet)

Jellemzője, hogy az állati eredetű élelmiszerek teljes kizárása mellett nagy hangsúlyt kap a minél kevésbé feldolgozott táplálék választása. Például a finomított liszt és az asztali cukor mellett többek között például a növényi olajok sem fogyaszthatók.

 

Tudományos bizonyítékok vannak a növényi alapú étrend pozitív élettani hatásairól. Ugyanis tudjuk, hogy a csekély telítettzsírbevitel, a hozzáadott cukor és só mérsékelt, a zöldségfélék, a gyümölcsök és a teljes értékű gabonafélék bőséges, a hüvelyesek, az olajos magvak és a sovány tejtermékek rendszeres fogyasztása hozzájárul egyes civilizációs betegségek kockázatának csökkentéséhez. Azt azért jó, ha megjegyezzük, hogy minél szigorúbb egy irányzat annál több élelmiszercsoportot zár ki és nagyobb valószínűséggel alakulnak ki hiánybetegségek.

 

Nálunk, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben kivétel nélkül minden pékterméket nem csupán száz százalékban glutén -és keresztszennyeződésmentes üzemben készítünk, hanem laktózmentesen és szénhidrátcsökkentetten kínáljuk vásárlóink számára, hogy a legtöbb speciális étrendbe könnyűszerrel beilleszthető alternatívát nyújtsunk egy életen át!