Tibidabo Kisokos
Az elmúlt időszakban sok vita és félreértés alakult ki a szénhidrátok körül, érthető módon főként a diétázók körében, így fontos tisztáznunk, hogy a finom péksütemények és tésztafélék összetevői különösen fontos szerepet töltenek be az emberi szervezet megfelelő működésében. De vajon miért van szükségünk szénhidrátokra? Milyen típusai léteznek, és hogyan befolyásolják az egészségünket és teljesítőképességünket? Melyek a legjobb forrásai a kiegyensúlyozott étrend szempontjából?
A táplálkozás fontosságáról, a különböző diétákról mindig sokkal több szó esik, mint a folyadékbevitelről. Ettől függetlenül azonban ugyanolyan fontos lenne utóbbira is figyelmet fordítani, hiszen a víz a testünkben legnagyobb mennyiségben előforduló alkotóelem. Emellett többféle szerepe is van, így a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elengedhetetlen.
Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy a bélflóránk egyensúlya az egyik fő pillére egészségünk megőrzésének. Az egyensúly fenntartásának kulcsa pedig, hogy elegendő élelmi rostot fogyasszunk, hiszen az itt megtalálható több száz féle baktérium számára így tudunk ideális körülményeket teremteni. Ezért fontos, hogy odafigyeljünk a kiegyensúlyozott, növényi alapanyagokban gazdag, változatos, ugyanakkor szélsőségektől mentes étrendre. De nem mindegy, hogy mikor, hogyan, és mennyi rostot fogyasztunk ehhez.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni mennyire fontos a megfelelő rostfogyasztás az egészséges életmód fenntartásához, a kiegyensúlyozott emésztéshez és a jó közérzethez. Az átlagosan ajánlott napi rostfogyasztás felnőttek számára 25-30 gramm élelmi rost minél változatosabb forrásból, bőséges folyadékfogyasztás (legalább 8-10 pohár víz) mellett. Ennek betartásához mára már remek superfood-ok állnak rendelkezésünkre, melyek segítségünkre lehetnek a mindennapokban. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!
Gluténmentes étrend és termékválogatás esetén is érdemes az alábbi, élelmiszercímkéken megtalálható információkra figyelni!