A különböző növények, zöldségek és gyümölcsök rendkívül változatos, tarka színekben vannak jelen a természetben. A csodaszép látványnál azonban sokkal fontosabb szerepük is akad a tudatos táplálkozásban. Természetesen elengedhetetlen egy-egy fogás tekintetében az esztétikai élmény is, de fontos tudni, hogy minél erősebb, élénkebb egy alapanyag színe, annál több hatóanyag – vitamin és ásványi anyag – van benne. Ezért a legjobb, ha az étrendünket szó szerint a lehető legszínesebbé tesszük.
Zöld
A természetben legtöbbször előforduló nyugtató hatású színnel rendelkező élelmiszerek antioxidánsokban gazdagok, regenerálják az idegrendszert, stresszoldó hatásúak. Gyorsítják a gyulladások és a sebek gyógyulását, és élénkítik a bélműködést a rosttartalmuknak köszönhetően. Zöld színű anyag a klorofill, amely meghatározó jellegű összetevő a levélzöldségeknél, mint például a spenót, fejes saláta, madársaláta, sóska. Növeli a sejtek regenerációs képességét. Frissíti a bőrt, élénkítő, fiatalító hatású.
Barna
A barna szín igazi afrodiziákumnak számít a táplálkozás tekintetében, hiszen gondoljunk csak bele, a csokoládé és a kávé is ezzel a színnel rendelkezik. A kakaóban, így a kakaót tartalmazó csokoládékban lévő teobromin - amely egy alkaloid, - boldogságérzetet és megelégedettséget kelt.
Sárga
Mi jut eszünkbe először erről a színről? Ananász, citrom esetleg a banán? Erőteljes színüket egy kriptoxantin nevű antioxidánsnak köszönhetik, mely segíti a koncentrációt, szerepet játszik a szabadgyökök megkötésében, élénkíti a gondolkodást, és kedélyjavító. Vizsgák vagy fokozottabb szellemi tevékenység előtt kifejezetten javasolt ilyen ételeket fogyasztani.
Piros
A piros szín teljesítménynövelő, vérnyomásserkentő és emésztés javító hatású is egyben. A természetben előforduló piros színű zöldségek, mint a kápia paprika a kapszantin és kapszorubin nevű narancsvörös, illetve mélyvörös színű kariotinoid vegyületeknek vagy a paradicsomban lévő likopin vegyületnek köszönhetik fantasztikus színüket.
Narancs sárga
A béta-karotin, amely A-vitaminná képes alakulni, nagymértékben segíti a bőr regenerációját, illetve a látószervünk működésének is egyik elengedhetetlen anyaga. A karotinoidok antioxidánsként viselkednek, ezért csökkenthetik a rák bizonyos fajtáinak kockázatát. Egyes kutatások szerint a béta-karotinban gazdag étrenddel csökkenhet a tüdő-, bőr-, gyomor-, vastagbéldaganatok száma.
Lila
Meglehetősen különleges színnek számít ez a növényvilágban, és éppen emiatt szuper egészségesek is azok a növények, melyek ezzel az árnyalattal rendelkeznek. Az antocianidineknek köszönhetik színüket. Az antocianidinek élettani tulajdonságai közé tartoznak az antioxidáns és szabadgyök fogó, a gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antibakteriális, rákellenes hatás.
Kék
A kék ételek segítenek lassítani az öregedés folyamatát, felveszik a harcot a memória zavarral szemben, és jótékony hatással bírnak a kiválasztó rendszerünkre. Például az áfonyában található kék színanyag delfinidin, ami egy antocianidin. Ezen vegyületek antioxidáns és szabadgyök fogó, gyulladás ellenes hatással rendelkeznek.
Ahogyan a felsorolásból is jól látszik, hogy nem csak a szemünket kápráztatja el, ha a tányérunkra szivárvány szinte minden színéből válogatunk alapanyagokat, hanem a szervezetünknek is kifejezetten jót teszünk vele. Merjük tehát bátran kipróbálni új ízkombinációkat és színeket, ha étkezésről van szó, és támogassuk immunrendszerünket! Mindeközben a látvány nyújtotta élmény sem lesz utolsó, ezt garantáljuk.