Blog
Útmutató a mentes étkezés útvesztőjében!
A nyár végéhez közeledve ideje kihasználni az utolsó meleg napokat és felfedezni néhány lenyűgöző vizes úticélt Magyarországon. Aktuális cikkünkben három olyan helyszínt mutatunk be, ahol garantáltan feltöltődhetsz és kikapcsolódhatsz a természet közelségében. Legyen szó családi kirándulásról, romantikus pihenésről vagy baráti programról, ezek a helyek mindenki számára ideális választást kínálnak.
A megfelelő folyadékbevitel, szervezetünk hidratáltsága elengedhetetlen az egészség és a jó közérzet fenntartásához, sőt fizikai teljesítményünkre is hatással van, hogy eleget iszunk-e. A víz élettani szerepe a szervezetben igen csak szerteágazó. Segíti a szervezet állandó belső hőmérsékletének szabályozását, segíti a tápanyagok, salakanyagok, gázok szállítását, előmozdítja a sav-bázis egyensúly fenntartását, hozzájárul a bőr rugalmasságának és hidratáltságának a fenntartásához. A nyári hőségben különösen nagy figyelmet kell fordítanunk a megfelelő hidratáltsági állapot elérésére, mivel a meleg időjárás és az izzadás hatására a kiszáradás veszélye fokozódik. Mai cikkünkben néhány praktikus tanáccsal, illetve egy málnás-bazsalikomos és egy mangós-teás italrecepttel készültünk!
Nyáron szervezetünk energiaigénye nagymértékben csökken, ennek következtében nem ajánlott a zsírdús, nehéz ételek fogyasztása. Ha nem vágyunk meleg ételekre, kísérletezhetünk idény zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készített saláta variációkkal is. Mai cikkünkben egy céklás-rukkolás, feta sajttal gazdagított és egy epres-spárgás quinoa salátával készültünk Nektek!
Mai blogcikkünkben Tószegi Lídia dietetikusunk a kávéfogyasztással és a gluténérzékenységgel kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésekre válaszolt. Többek között szó lesz az ajánlott koffein beviteli mennyiségről, arról, hogy mire érdemes figyelni a gluténmentes étrend összeállításánál, valamint arról, hogy miért fontos a megfelelő rostbevitel.
Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.
Kedveled a hagyományos alapanyagokból készült mentes kenyereket, de szeretnél tudatosabban étkezni? Esetleg kipróbálnál valami újat, túl a kölesen és a hajdinán? Akkor bemutatjuk az új gluténmentes csodát, a cirokot! Aktuális cikkünkből minden megtudhatsz, amit tudni érdemes erről a hozzávalóról és felhasználási módjairól.
Ahogy beköszönt a tavasz, úgy születik újjá a természet. A hosszabbodó nappalok és az enyhülő időjárás egyaránt csábítóvá teszik a szabadban való tartózkodást. A virágok már nyiladoznak, a fák lombot bontanak, és a madarak éneke újra megtölti a levegőt. A tavasz frissessége és szépsége felkelti az emberben a vágyat, hogy felfedezze a természet csodáit és élvezze az élet apróbb pillanatait. És erre mi lehetne jobb, mint egy tavaszi kirándulás? Mai blogcikkünkben mutatunk három helyet, ahová érdemes ellátogatni tavasszal.