A gluténérzékenység tünetei gyerekkorban
A gluténtartalmú élelmiszerek bevezetése után, általában 14-18 hónapos korban jelentkeznek az első tünetek, de legkésőbb 3-5 éves korban. A gyermek étvágytalan, hány, hasa felpuffad, fejlődésben elmaradhat. Idővel vitamin- és vashiány is jelentkezik. A cöliákiás gyermekek gyakran nyűgösek, ingerlékenyek és fáradtak. Van, akiknél nem hasmenés, hanem székrekedés jelentkezik. Emellett izomsorvadás, rossz étvágy, hasi fájdalom is jellemző.
Lisztérzékenység vizsgálata
Betegség gyanúja esetén elengedhetetlen a szakorvosi kivizsgálás. Gyermek gasztroenterológust kell felkeresni. A másik lehetséges út, hogy a gyermek háziorvos által kiállított beutalóval keresik fel a szakorvost.
Ami nagyon fontos, hogy vizsgálatok előtt tilos gluténmentes étrendet tartani. Ugyanis a diéta hatására fals eredményt kapunk a vizsgálás során.
A gluténérzékenység nem gyógyítható, azonban élethosszig tartó speciális, gluténmentes diétával teljes mértékben kezelhető.
Kivizsgálás menete
Az első lépés a szakorvosi konzultáció. Ezt követi a vérvizsgálat (antitest-vizsgálat). Ezután jön a bélboholy biopszia endoszkópiás vizsgálat során, amelyet gyermekeknél nem minden esetben végeznek. Illetve a genetikai vizsgálat, amelyet szájnyálkahártyából végeznek.
Tehát a diagnózishoz szükséges a vérből történő laboratóriumi vizsgálat: IgA, IgG, tTG antitestek, illetve szükség esetén szövettani vizsgálat.
A gluténmentes diéta betartása esetén is legalább egy év, mire az antitest szint a szervezetben helyreáll. Ehhez időszakos kontroll laborvizsgálat szükséges.
Mire készüljenek életvitelszerűen, mi a teendő a háztartásban, ha megkapjuk a diagnózist?
A konyhában az ételtárolásnál, ételkészítésnél, az ételek elfogyasztásánál is figyelni kell a gluténnal történő szennyezettség megelőzésére. A gluténmentes termékeket érdemes külön gluténmentesre alakított szekrényben/kenyértartóban/polcon elzárva tartani. Ha ez nem megoldható, akkor külön tárolódobozt kapjanak és legyenek felcímkézve. Ha valamit le kell fagyasztani, akkor azokat is címkézzük fel.
A gluténérzékeny személynek külön vágó- és gyúródeszkát, eszközöket, sütő- és főzőedényeket, kenyérpirítót, kenyérsütőgépet kell biztosítani. Fokozottan figyeljünk a fából készült eszközökre, ugyanis nem lehet tökéletesen megtisztítani. Az eszközök is legyenek külön felcímkézve vagy színkóddal ellátva.
Ha például az ebédre gluténmentes és hagyományos étel is be van tervezve, akkor először a gluténmentes változatot készítsük el. Főzés-sütés során mindig használjunk külön edényt, eszközöket.
Ha étteremben szeretnének enni, akkor érdemes tájékozódni előre az internetről („gluténmentes térkép”), hogy hol találhatók garantáltan gluténmentes vendéglátóhelyek.
Jó, ha tudjuk, hogy a kezeletlen gluténérzékenység következménye lehet akár daganatos megbetegedés is. Emiatt is nagyon fontos, hogy diagnosztizált esetben komolyan kell venni a diétát!
A Tibidabo Gluténmentes Pékség csapata évek óta elhivatottan dolgozik azért, hogy a gluténérzékeny gyermekek és felnőttek számára élethosszig tartó, egészségtudatos, tápanyagokban és rostokban gazdag alternatívát kínáljon a lehető legszélesebb palettán. Az általunk kínált termékek egytől egyig szénhidrátcsökkentettek is.
Hitvallásunk, hogy nem kötünk kompromisszumokat: amellett, hogy termékeink ízüket tekintve a megszólalásig hasonlítanak a nem mentes társaikhoz kifejezetten törekszünk arra, hogy csakis magas minőségű alapanyagok felhasználásával készüljenek. Így nem tartalmaznak rizst, kukoricát, szóját, mesterséges adalékanyagokat és egyébként laktózt sem.