Az Új Kenyér ünnepe – avagy augusztus 20. gluténérzékenyként

Az Új Kenyér ünnepe – avagy augusztus 20. gluténérzékenyként

Augusztus 20-án minden évben nemzeti ünnepséggel emlékezünk meg az államalapításról. Ilyenkor ünnepeljük I. István szentté avatását, a Szent Koronát, az alkotmányt és bizony, ez az Új Kenyér ünnepe is! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

Mi is az a kenyéráldás?

Az augusztus 20-i ünnepnek ma is fontos eleme a kenyéráldás. A nemzeti színű szalaggal átkötött cipót megszentelik, megáldják, majd szétosztják a darabjait. A hagyomány szerint aratás után Szent István-napra sütik az új búzából készült első kenyeret.

Ezen a napon országszerte aratóünnepeket tartottak, ahol az aratás befejeztével az aratók búzakalászból és mezei virágokból aratókoszorút vagy búzababát kötöttek és ünnepélyes menetben a gazda elé vitték azt. Ezután mulatságot tartottak, amellyel le is zárult az aratóünnep.

Az Új Kenyér és a gluténérzékenyként

Bizony, mint minden hagyományőrző ünnepen, ezt a napot is bonyolultnak tűnhet gluténérzékenyként élvezni. Azonban közel sem kell, hogy így történjen! Ma már számos alternatíva áll rendelkezésre, széles a paletta a gluténmentes kenyerek között, így könnyen elkészíthetjük vagy megvásárolhatjuk magunknak saját, „gluténmentes Új Kenyerünket”.

Fontos megemlíteni, hogy attól még, mert a hagyományos búzából készülő kenyérről ugyan le kell mondania egy gluténérzékenynek, ám ez nem azt jelenti, hogy ízben és állagban kompromisszumot kell kötnie!

A piacon leginkább elterjedt rizslisztes, burgonya -és kukoricakeményítős, ízfokozókkal és mesterséges adalékanyagokkal készülő gluténmentes veknik helyett, ízben, állagban és összetételben is minőségibb alternatívát igyekezzünk választani!

Ünnepeljetek velünk a pékségben!

Nálunk, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben mennyeien ropogós kérgű, légiesen puha, lyukacsos belsejű kenyereinket úgy alkottuk meg, hogy azok számos különféle, speciális étrendbe beilleszthetők legyenek. Összetevőik közül mellőztük a legtöbb gluténmentes pékség által használt, gyors felszívódású szénhidrátot, mint a kukorica, rizs vagy a burgonya. Helyettük minőségi szupergabonákat válogattunk össze, mint a hajdina és a köles, keményítőnek tápiókát használunk, a rostdússág érdekében pedig útifűmaghéjat és bambuszrostot adtunk hozzájuk.

Ráadásul augusztus 19-én különleges ünnepi kenyérkóstolót tartunk Budapesten, a Dohány utca 7. szám alatti üzletünkben, ahova minden kedves mentesen étkezőt és érdeklődőt szeretettel várunk! Gyertek el és élvezzük együtt az Új Kenyér havát, kompromisszumok nélkül!