Az édesítőszerek olyan anyagok, amelyek alkalmazásának célja, hogy ételeink számára édes ízt adjanak. Elmondhatjuk, hogy napjainkban ezek kínálata egyre csak növekszik, és egyre több olyan élelmiszerrel is találkozhatunk, melyek összetevői a cukron kívül, vagy ahelyett más édesítőszereket is tartalmaznak, melyek természetes eredetűek vagy mesterségesek lehetnek.
Természetes eredetű édesítő anyagok
Ebbe a csoportba tartozik a méz, a különböző növényi szirupok; mint például a datolyaszirup, agave szirup, juharszirup, rizsszirup, almacukor, a kókuszvirág cukor, a barna répacukor, nádcukor, a gyümölcspépek, a datolyapaszta, és a datolya őrlemény. Energia- és szénhidráttartalma a hagyományos cukorral (répacukor) megegyezik, így túlsúly, elhízás vagy szénhidrát anyagcsere zavar esetén nem javasolt a fogyasztásuk. Pozitív tulajdonságuk azonban, hogy a felsorolt édesítők közül többre is jellemző, hogy tartalmaznak különböző vitamin- és ásványi anyagokat is, de ezek mennyisége sajnos a napi vitamin- és ásványi anyag szükségletünket tekintve elenyésző. A természetes édesítő anyagok az egészséges táplálkozást folytatók étrendjébe beilleszthetők, figyelembe véve, hogy energiatartalmuk miatt nem tekinthetők “fogyókúrásnak”.
Fruktóz (gyümölcscukor)
Természetes formájában a gyümölcsökben és a mézben található meg. A répacukorhoz képest 30-40%-kal kevesebb mennyiség felhasználása elegendő ugyanolyan édes íz eléréséhez, így csökkenthető az energiabevitel. Sütéshez és főzéshez is kiválóan használható, mivel hőálló. Megköti a nedvességet, ezáltal a gyümölcscukorral készült sütemények tovább frissek maradnak. Mivel alacsony a glikémiás indexe, vagyis fogyasztását követően nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a répacukor, így cukorbetegek számára is fogyaszthatók a fruktózzal készült termékek. Mint minden más édesítő esetén, így a fruktóz fogyasztás esetén is fontos a mértékletesség, maximum 50 gramm beviteli mennyiség javasolt naponta. Nagy mennyiségben történő fogyasztása ugyanis triglicerid szintet emelő hatással bír, így kedvezőtlen a szív-és érrendszerre nézve, valamint ezáltal hozzájárulhat az elhízáshoz is.
Cukoralkoholok
A cukoralkoholok csoportjába tartozik a maltit, a xilit, az eritrit, a szorbit, a mannit, az izomalt, és a laktit. Színtelen, vízben jól oldódó, édes ízű, higroszkópos vegyületek. Energiatartalmuk a cukornál alacsonyabb, de tartalmaznak szénhidrátot, kalóriát, így a vércukorszintet emelik és inzulinválaszt is kiváltanak. Ez alól kivétel az eritrit. Pozitív tulajdonságuk, hogy hő- és savállóak, fogkárosító hatásuk nincs, sőt, bizonyítottan fogszuvasodás-ellenes hatásuk van. Nagy mennyiségben (napi 50 gramm felett) azonban hasfájást, puffadást és hasmenést okozhatnak, így egyéni érzékenységtől függően, kis mennyiségben javasolt a fogyasztásuk.
- Eritrit: vagy eritritol, természetes formájában gyümölcsökben (pl. körte, dinnye, szőlő) is előfordul. Kinézetre és ízre is hasonlít a cukorhoz. Édesítőereje 60-80%-a a hagyományos cukorénak. Utóíze nincs, azonban enyhén hűs érzetet ad. Mivel az eritrit a vékonybélben teljes mértékben felszívódik, és a vastagbélbe csak egyszerre történő nagy mennyiségű (több mint 80 gramm) fogyasztás esetén jut, így a többi cukoralkoholtól eltérően hashajtó hatást jellemzően nem vált ki.
Mesterséges édesítő anyagok
Mesterséges édesítők csoportjába tartozik az acelszufám-K (E 950), az aszpartám (E 951), a ciklamát (E 952), a neoheszperidin DC (E 959), a szacharin (E 954), a szukralóz (E 955), a taumatin (E 957), az aszpartám-aceszulfám só (E 962) és a szteviol-glikozidok (E 960). Az aszpartámtól eltekintve energiamentesek, így nem kell beleszámolni a napi szénhidrát-fogyasztásba. Édesítő erejük pedig többszöröse a cukornak. A gyakorlatban a mesterséges édesítőszereket kombinációban alkalmazzák, mivel egymás édesítő erejét növelik. Toxikológiai szempontból a legtöbbet vizsgált és legellentmondásosabb élelmiszer-adalékanyagok, ezért fogyasztásuk minél kisebb mennyiségben javasolt.
A Tibidabo Gluténmentes Pékség édes termékeihez kizárólag természetes eredetű édesítő anyagokat használ, mint a gyümölcskivonat, almacukor, maltit és az eritrit. Fogyasztásuk az egészségtudatos személyek számára a napi javasolt beviteli mennyiség betartásával az egészséges táplálkozás részeként beilleszthető, és nem utolsó sorban pedig kiemelkedő élvezeti értékkel bír.