Őszi immunerősítő tippek

Őszi immunerősítő tippek

Ahogy beköszönt az ősz, immunrendszerünknek extra támogatásra van szüksége, hogy megvédjen minket a szezonális betegségektől. Ebben a blogbejegyzésben arról lesz szó, hogyan segíthet a D-vitamin és a helyes táplálkozás erősíteni szervezetünk védelmét a hűvösebb hónapokban.

Az immunrendszer felkészítése az őszi időszakra, a D-vitamin fontossága

A nyár végéhez érve, és az ősz hűvösebb napjai beköszöntével, immunrendszerünk is egyre nagyobb kihívásokkal néz szembe. Az utolsó nyári napsugarak eltűnésével a D-vitamin természetes forrása is csökken, ami fontos szerepet játszik szervezetünk védelmi vonalainak megerősítésében. A D-vitamin nemcsak a csontok egészségéért felelős, hanem alapvető eleme az immunrendszer megfelelő működésének is. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan tudjuk támogatni szervezetünket a D-vitamin optimális szintjének fenntartásával, valamint, hogy milyen táplálkozással kapcsolatos szokások segítenek abban, hogy támogassuk immunrendszerünket az őszi időszakban.

 

 

Miért fontos a D-vitamin az immunrendszer számára?

A D-vitamin, más néven kolekalciferol, egy zsírban oldódó vitamin. Napfény (UV-B sugárzás) hatására az emberi szervezetben (bőrben) is képződik, illetve élelmiszerekkel is be tudjuk vinni. A D3-vitamin-képzés az életkorral jelentősen csökken, a fiatalok bőrében a D-vitamin szintézis nagyjából kétszer olyan intenzív, mint az idősekében, így ebben az életszakaszban fokozottan kell figyelni az elegendő mennyiség bevitelére.

A növényi eredetű D2-vitaminból napfény hatására jön létre az aktív D3-vitamin. Az állati eredetű élelmiszerek (például tengeri halak, halmájolaj, máj, tojás, tej- és tejtermékek, dúsított élelmiszerek: margarin, gabonapelyhek) tartalmaznak D3-vitamint is, viszont a szervezet számára nem elegendő mennyiségben. A D-vitamin pótlása ezért kora ősztől késő tavaszig étrend-kiegészítő formájában indokolt! A D-vitamin hiány megelőzésére javasolt D3-vitamin-dózisok Magyarországon: gyermekeknek 1,5 év alatt 400-500 NE (Nemzetközi Egység) 1,5-6 év között 400-500 NE, gyerekeknél 6 év felett 1000 NE, felnőtteknek 2000 NE. A D-vitamin hatékony felszívódását segítheti, ha magasabb zsírtartalmú étkezés mellett vesszük be az étrend-kiegészítőt.

A D-vitamin elsődleges szerepe a csontképzésben van, de emellett segíti a sejtnövekedést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a daganatos megbetegedések, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulásának kockázatát, sőt, még inzulin- és vérnyomás-szabályozó szerepét is bizonyították.

 

 

Immunrendszer támogatása étrendi oldalról

Az immunrendszer támogatásának egyik fontos eleme a kiegyensúlyozott táplálkozás, ami biztosítja a szervezetünk számára szükséges energiát és tápanyagokat. Nem szükséges speciális diétákat követnünk vagy tucatnyi étrend-kiegészítőt szednünk ahhoz, hogy támogassuk immunrendszerünk hatékony működését. Ha betartjuk a hazai táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR irányelveit, akkor nemcsak az általános egészségünk megőrzését, hanem az immunrendszerünk működését is segítjük.

Az étkezés mellett kiemelt fontosságú a megfelelő folyadékbevitel biztosítása is. Ugyanis a száraz bőr és a kiszáradt nyálkahártyák (az orrban, szájban) növelik a fertőzések kockázatát is. Folyadékfogyasztásra elsősorban víz (ivóvíz vagy szénsavmentes ásványvíz) javasolt, legalább napi 8 pohárnyi mennyiségben (1 pohár = 2,5 dl)!

A táplálkozás során nemcsak a vitaminbevitelre, hanem a megfelelő rosttartalomra is érdemes kiemelt figyelmet fordítani. A magas rosttartalmú ételek támogatják az emésztőrendszer egészségét és hozzájárulnak az immunrendszer hatékony működéséhez. A Tibidabónál különösen nagy gondot fordítunk arra, hogy péksüteményeink ne csak finomak, de tápanyagdúsak is legyenek, ennek köszönhetően termékeinket kimagasló rosttartalom jellemzi.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség Tibidabo Kisokos