Tények és tévhitek a fűszerekről

Tények és tévhitek a fűszerekről

A fűszerek évszázadok óta jelen vannak az étkezési kultúránkban, azonban talán nem mindenkinek jut eszébe róluk, hogy a különböző fűszerek nemcsak a változatos és élvezetes étkezéshez járulnak hozzá, hanem számos egészségügyi előnnyel is bírnak. Következő cikkünkben Tószegi Lídia dietetikusunk segít a téli időszakban leggyakrabban használt fűszerekhez kapcsoló tények és tévhitek megismerésében.

Fahéj

A fahéj évezredek óta használatos közkedvelt fűszer. Legismertebb fajtái: a Cinnamomum cassia és a Cinnamomum verum. Az utóbbi, köznyelvi nevén ceyloni fahéj, a valódi fahéj, finomabb, édesebb ízű és értékesebb egészségügyi tulajdonságokkal bír.

Érdekesség: A fahéjat már az ókori Egyiptomban is használták, nemcsak fűszerként, hanem balzsamként is.

Tények:

A cassia fajtában található kumarin nagy mennyiségben májkárosító lehet, valamint befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatékonyságát, így a túlzott fogyasztása kerülendő.

A fahéjban található polifenolok antioxidáns hatásúak, csökkenthetik az oxidatív stresszt, hozzájárulhatnak a vérzsírszint csökkentéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.

Egyes kutatások szerint a fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában is, azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet.

 

Tévhit: A napi rendszerességű fahéj fogyasztása segíthet a fogyásban.

Dietetikusunk válasza: Bár a fahéj segíthet a vércukor- és inzulinszint szabályozásában, a fahéj fogyasztása önmagában nem okoz fogyást. Az egészséges, változatos és mértékletes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás elengedhetetlenek a súlycsökkentéshez.

 

Gyömbér

A gyömbér gyökértörzse (rizóma) gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.

Érdekesség: Már az ókori Kínában és Indiában is használták a nátha és a köhögés ellen. Ezen kívül gyomorerősítő, étvágyjavító, segítheti az emésztést, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.

Tények:

A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, így alkalmazható például az ízületi gyulladás kezelésében.

Görcsoldó hatású, így a menstruációs görcsök és bélgörcsök enyhítésére is javasolt fogyasztani, például gyömbértea formájában. 

A gyömbér segítheti az emésztést. Fokozza az epe elválasztását, enyhítheti a gyomorgörcsöt, puffadást, és csökkentheti a hányingert, ezért alkalmazható például terhesség alatt vagy kemoterápia hatására jelentkező hányinger esetén.

 

Tévhit: A gyömbért mindenki bátran fogyaszthatja. 

Válasz: Bár a gyömbér fogyasztása hatékony lehet a hányingeres panaszok csökkentésében, terhes nők számára kerülendő a nagy mennyiségű gyömbér fogyasztása, mivel hatással lehet a méhizomzat összehúzódására, kis mennyiségben azonban mindenki számára fogyasztható.

 

Kurkuma

A kurkuma, az indiai konyha alapvető fűszere. Jellegzetes ízét és sárga színét a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönheti. A Worcester-szósz és a curry egyik alapanyaga.

Érdekesség: Az indiai kultúrában nemcsak az étkezésben, hanem vallási szertartásokon is használják.

Tények:

A kurkuma egyik legismertebb hatása az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonság. Ezek az eredmények azonban állatkísérletek alapján lettek megállapítva, így emberekre gyakorolt hatása nem kellően bizonyított.

 

Tévhit: A kurkuma azonnal segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat.

Válasz: Bár a kurkuma egyes kutatások szerint jótékonyan hat az ízületi gyulladásokkal szemben, hatása tudományosan nem bizonyított és nem helyettesítheti az orvosi kezelést.

 

Kardamom

A kardamom egy igen csak drága fűszer, ami a gyömbérfélék családjába tartozik. Ízjegyeit tekintve édes, enyhén citrusos ízvilág jellemzi.

Érdekesség: A kardamom rágcsálása frissítheti a leheletet.

Tények:

A kardamom segíthet a puffadásos panaszok kezelésében.

Étvágy- és emésztésjavító hatással rendelkezik. 

 

Tévhit: A kardamom erősen stimuláló hatású, ezért nem ajánlott este fogyasztani.

Válasz: A kardamom enyhe stimuláló hatással rendelkezik, de ez a hatása a koffeinhez képest elenyésző. Így az esti órákban is fogyasztható.

 

A fűszerek erejére már őseink is felfigyeltek, hiszen nem csak hozzájárulnak a változatos ízélményekhez, de kedvezően hatnak az egészségünkre is. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyelembe véve a lehetséges mellékhatásokat.

A Tibidabo Gluténmentes Pékség kínálatában is fellelhetők a legkedveltebb téli fűszerek. A fahéj például számos termékben megtalálható, mint a gluténmentes fahéjas csiga, gluténmentes banánkenyér vagy a gluténmentes mézeskalács

Tartalomhoz tartozó címkék: Egészség

Gluténmentes banánkenyér 320g

1.990 Ft (1.686 Ft + ÁFA)

Kapcsolódó tartalmak

5 hatékony tipp szigorú fogadalmak helyett!

5 hatékony tipp szigorú fogadalmak helyett!

Az év eleje jellemzően a nagy elhatározások, életmódváltó célok kitűzésének időszaka. Az ilyenkor megjelenő táplálkozási trendek mellett a szakemberek is egyre inkább azt hangsúlyozzák, hogy a tudatos táplálkozás kialakításához éppen a tél második fele is ideális lehet - ahogy az év bármelyik szakasza -, de szükségtelen és káros is lehet magadra erőltetni túlzott elvárásokat, a jelenlegi életmódodat teljesen felforgató szokásokat, a megszokottaktól merőben eltérő alapanyagokat vagy étkezési ritmust bevezetni a mindennapjaidba csak azért, mert január van.