Fahéj
A fahéj évezredek óta használatos közkedvelt fűszer. Legismertebb fajtái: a Cinnamomum cassia és a Cinnamomum verum. Az utóbbi, köznyelvi nevén ceyloni fahéj, a valódi fahéj, finomabb, édesebb ízű és értékesebb egészségügyi tulajdonságokkal bír.
Érdekesség: A fahéjat már az ókori Egyiptomban is használták, nemcsak fűszerként, hanem balzsamként is.
Tények:
A cassia fajtában található kumarin nagy mennyiségben májkárosító lehet, valamint befolyásolhatja egyes gyógyszerek hatékonyságát, így a túlzott fogyasztása kerülendő.
A fahéjban található polifenolok antioxidáns hatásúak, csökkenthetik az oxidatív stresszt, hozzájárulhatnak a vérzsírszint csökkentéséhez, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez.
Egyes kutatások szerint a fahéj segíthet a vércukorszint szabályozásában is, azáltal, hogy javítja az inzulinérzékenységet.
Tévhit: A napi rendszerességű fahéj fogyasztása segíthet a fogyásban.
Dietetikusunk válasza: Bár a fahéj segíthet a vércukor- és inzulinszint szabályozásában, a fahéj fogyasztása önmagában nem okoz fogyást. Az egészséges, változatos és mértékletes táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás elengedhetetlenek a súlycsökkentéshez.
Gyömbér
A gyömbér gyökértörzse (rizóma) gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban.
Érdekesség: Már az ókori Kínában és Indiában is használták a nátha és a köhögés ellen. Ezen kívül gyomorerősítő, étvágyjavító, segítheti az emésztést, gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású.
Tények:
A gyömbér gyulladáscsökkentő hatású, így alkalmazható például az ízületi gyulladás kezelésében.
Görcsoldó hatású, így a menstruációs görcsök és bélgörcsök enyhítésére is javasolt fogyasztani, például gyömbértea formájában.
A gyömbér segítheti az emésztést. Fokozza az epe elválasztását, enyhítheti a gyomorgörcsöt, puffadást, és csökkentheti a hányingert, ezért alkalmazható például terhesség alatt vagy kemoterápia hatására jelentkező hányinger esetén.
Tévhit: A gyömbért mindenki bátran fogyaszthatja.
Válasz: Bár a gyömbér fogyasztása hatékony lehet a hányingeres panaszok csökkentésében, terhes nők számára kerülendő a nagy mennyiségű gyömbér fogyasztása, mivel hatással lehet a méhizomzat összehúzódására, kis mennyiségben azonban mindenki számára fogyasztható.
Kurkuma
A kurkuma, az indiai konyha alapvető fűszere. Jellegzetes ízét és sárga színét a benne található kurkumin nevű vegyületnek köszönheti. A Worcester-szósz és a curry egyik alapanyaga.
Érdekesség: Az indiai kultúrában nemcsak az étkezésben, hanem vallási szertartásokon is használják.
Tények:
A kurkuma egyik legismertebb hatása az antioxidáns, gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonság. Ezek az eredmények azonban állatkísérletek alapján lettek megállapítva, így emberekre gyakorolt hatása nem kellően bizonyított.
Tévhit: A kurkuma azonnal segít enyhíteni az ízületi fájdalmakat.
Válasz: Bár a kurkuma egyes kutatások szerint jótékonyan hat az ízületi gyulladásokkal szemben, hatása tudományosan nem bizonyított és nem helyettesítheti az orvosi kezelést.
Kardamom
A kardamom egy igen csak drága fűszer, ami a gyömbérfélék családjába tartozik. Ízjegyeit tekintve édes, enyhén citrusos ízvilág jellemzi.
Érdekesség: A kardamom rágcsálása frissítheti a leheletet.
Tények:
A kardamom segíthet a puffadásos panaszok kezelésében.
Étvágy- és emésztésjavító hatással rendelkezik.
Tévhit: A kardamom erősen stimuláló hatású, ezért nem ajánlott este fogyasztani.
Válasz: A kardamom enyhe stimuláló hatással rendelkezik, de ez a hatása a koffeinhez képest elenyésző. Így az esti órákban is fogyasztható.
A fűszerek erejére már őseink is felfigyeltek, hiszen nem csak hozzájárulnak a változatos ízélményekhez, de kedvezően hatnak az egészségünkre is. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk őket, figyelembe véve a lehetséges mellékhatásokat.
A Tibidabo Gluténmentes Pékség kínálatában is fellelhetők a legkedveltebb téli fűszerek. A fahéj például számos termékben megtalálható, mint a gluténmentes fahéjas csiga, gluténmentes banánkenyér vagy a gluténmentes mézeskalács.