Terhességi cukorbetegség - A Tibidabo dietetikusa válaszol

Terhességi cukorbetegség - A Tibidabo dietetikusa válaszol

A várandóság alatt kialakult cukorbetegség a terhességi cukorbetegség vagy másnéven gesztációs diabétesz. Legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart ez az állapot. A betegség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül a terhességi cukorbetegség, akkor minél előbb szigorú diéta és szükség esetén inzulin terápia szükséges az édesanya és a baba egészségének megőrzése érdekében.

Rizikófaktorok

Bárkinél előfordulhat, viszont vannak rizikófaktorok, amelyek hajlamosíthatnak. Ilyenek a túlsúly (BMI > 30), 35 évnél idősebb életkor, akiknek családi kortörténetében szerepel cukorbetegség vagy az előző várandósságuk alatt volt terhességi cukorbetegségük, várandóság előtt már inzulin rezisztencia alakult ki.

 

Tünetek

Sajnos igen tünetszegény betegség, így a szűrővizsgálatok alkalmával derül fény általában a kialakult betegségre. Ha nincsenek rizikófaktorok és a vérvizsgálatok alkalmával sincsenek emelkedett cukorértékek, akkor a cukorterhelést 24-28. között végzik el. Ha korábbi várandóság alkalmával volt terhességi cukorbetegség, akkor a jelenlegi terhesség korai szakaszában 10-12. héten elvégzik a vizsgálatot.

 

Alkalmazott diéta

Az étrend kialakítása minden esetben személyre szabottan történik. Figyelembe kell venni a kismama vércukorértékeit, testtömegét, életkorát, életmódját, fizikai aktivitását, illetve a babák számát. Az étkezések vázát a 2-es típusú cukorbetegséghez hasonlóan rendszeres, napi ötszöri étkekés adja, amelyhez az energiatartalmat, tápanyagok összetételét is meg kell határozni.

Érdemes több zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát, teljes értékű fehérjét fogyasztani, viszont az egyszerű cukrok fogyasztását kerülni kell.

Szénhidrátok esetében részesítsük előnyben az alacsony, közepes glikémiás indexű alapanyagokat pl. a fehér lisztből készült termékek helyett teljes kiőrlésű, magas rosttartalmú termékeket válasszunk. Fogyasztható gabonafélék például a barna rizs, hajdina, quinoa, basmati rizs, köles, bulgur.

A mennyiségi zöldségbevitel is fontos, hiszen a gyakori probléma a terhesség alatt a székrekedés. A megfelelő zöldség, teljes kiőrlésű gabonafélék, gyümölcsök és minimum 2 liter víz bevitelével enyhíteni lehet a problémát.

A gyümölcsök fogyasztása is megengedett, hiszen kiváló rost és vitaminforrások, viszont a magas cukortartalmúak pl. banán, szőlő, aszalt változatok kerülendők.

A teljes értékű fehérjét tartalmazó húsok közül érdemes a sovány húsrészeket előnyben részesíteni, illetve a felvágottak közül is a magas hústartalmúakat választani. A halak fogyasztása javasolt heti 1-2 alkalommal, az omega-3 zsírsav tartalmuk miatt, amely a magzat megfelelő idegrendszeri fejlődéséhez járul hozzá.

A tejtermékek kiváló kalciumforrások. Különösen ajánlott a sovány, natúr termékek fogyasztása, mint sovány sajtok, kefir, joghurt. A fermentált termékek, mint pl. a joghurt, kefir a bélflóra optimális állapotát is fenntartják.

Az asztali cukor, méz helyett érdemes édesítőszert fogyasztani. Ezeket javasolt változatosan és kis mennyiségben fogyasztani, illetve olyat választani, amelynek nincs kalóriatartalma, így nem szívódik fel és nem emeli a vércukorszintet.

 

A Tibidabo Gluténmentes Pékségben a termékek száz százalékban glutén -és keresztszennyeződés mentes péksütemények, melyek egytől egyig szénhidrátcsökkentettek is.

Olyan minőségi gabonákat használunk, mint például a köles, a hajdina, melyek eleve gluténmentesek és lassú felszívódásukkal segítik a hosszantartó telítettség érzetet. A cukorbetegség esetén jó választás lehet a sokmagvas vekni, a chia magos cipó, a ropogós házi vekni, sokmagvas mini bagett.

A részletes összetevő listát, valamint tápanyag táblázatot megtalálhatjátok webshopunkon, de pékségünk személyzete is készséggel áll rendelkezésre minden ezzel kapcsolatban felmerülő kérdésre!