Intolerancia

2024. 10. 29. 12:23:00

Őszi sütőtökös receptek, gluténmentesen

Nincs ősz sütőtök nélkül, igaz? A hűvösebb hónapok egyik legkedveltebb szezonális alapanyaga a sütőtök, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Vitaminokban gazdag, különösen magas az A-, C- és E-vitamin tartalma, de találhatók benne antioxidánsok, rostok, és alacsony kalóriatartalma miatt könnyen beilleszthető az étrendünkbe. A sütőtök fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a látás javításához, és bőrünk egészségének megőrzéséhez is. 

Ma két mennyeien finom és könnyen elkészíthető sütőtökös receptet szeretnénk megosztani veletek, amelyek tökéletesek az őszi estékre. Az egyik egy selymes, sütőtökös hummusz, a másik pedig az örök klasszikus a sütőtök krémleves. Ezek az ételek különösen jól párosíthatók különböző Tibidabo gluténmentes pékáruval. 

Nézzük meg, hogyan tudjátok ősszel a sütőtököt a konyhátok főszereplőjévé tenni!

2024. 07. 23. 14:47:18

Dietetikus válaszol - A nem-cöliákiás gluténérzékenység

Dietetikusunk, Tószegi Lídia ezúttal Fannival beszélgetett, aki maga is érintett a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) problémakörében. Fanni lassan tíz éve tartja a diétát és elmesélte nekünk, milyen nehézségeket, kihívásokat tapasztalt a tünetek megjelenése óta.

2024. 05. 08. 00:00:00

Alternatív édesítőszerek

Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.

2024. 04. 05. 00:00:00

Mindent a cirokról!

Kedveled a hagyományos alapanyagokból készült mentes kenyereket, de szeretnél tudatosabban étkezni? Esetleg kipróbálnál valami újat, túl a kölesen és a hajdinán? Akkor bemutatjuk az új gluténmentes csodát, a cirokot! Aktuális cikkünkből minden megtudhatsz, amit tudni érdemes erről a hozzávalóról és felhasználási módjairól.

2023. 08. 18. 10:45:00

A cukorbetegség megelőzése

A cukorbetegség egyre komolyabb probléma hazánkban, a cukorbetegek száma évről-évre növekszik, átlagos életkoruk pedig sajnos egyre alacsonyabb. A betegség kialakulásának kockázati tényezői közé tartozik a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, az elhízás és a dohányzás is. Jó hír azonban, hogy tehetünk a cukorbetegség megelőzése, illetve a már kialakult betegség karbantartása érdekében.
2023. 02. 07. 11:22:37

Smoothie receptek kedvenc péksüteményeid mellé - Töltsd fel a vitaminraktárakat

Az utolsó téli hónaphoz érkezve itt az ideje, hogy adjunk testünknek, lelkünknek egy utolsó löketet a tavasz megérkeztéig. A vitaminraktárak feltöltésének legegészségesebb módja, ha a természetes forrásokhoz nyúlunk. Erre egy kiváló, gyors és egyszerű megoldás az otthoni smoothie készítés. Mai cikkünkben éppen ezért elhoztunk nektek 4 könnyen elkészíthető, egészséges, finom, ugyanakkor tápanyagokban gazdag receptet.

2022. 12. 08. 15:28:58

Gluténmentes karácsonyi kínálat a Tibidabotól!

A Tibidabo Gluténmentes Pékség idén is gondoskodik arról, hogy gluténérzékenyként gördülékenyebben teljen az ünnepi készülődés! Nálunk mindent megtaláltok, ami az ünnepi desszerteket illeti! Mutatjuk is az idei, karácsonyi mentes kínálatunk!

2022. 11. 08. 11:30:03

A mikrobiomról dietetikus szemmel

A mikrobiomunkhoz tartoznak a baktériumok, a vírusok és a gombák is, melyek a bélrendszerben, a szájüregben, a légutakban és a bőrünkön is élnek. A ránk jellemző mikrobiom kialakulását egyértelműen meghatározza az életkörülményeink, a környezetünk, az életünk során alkalmazott bizonyos gyógyszerek és az antibiotikumok, s nagymértékben befolyásolja a táplálkozásunk.

2022. 08. 17. 16:11:49

A gluténérzékenység első jelei a gyerekeknél

A cöliákia kialakulásában genetikus és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Ha az egyik szülő lisztérzékeny, akkor 10-15 százalék az esély arra, hogy a gyermek is az legyen, egypetéjű ikrek között ugyanakkor már 50 százalékos a kockázat. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

2022. 08. 08. 12:06:10

Az Új Kenyér ünnepe – avagy augusztus 20. gluténérzékenyként

Augusztus 20-án minden évben nemzeti ünnepséggel emlékezünk meg az államalapításról. Ilyenkor ünnepeljük I. István szentté avatását, a Szent Koronát, az alkotmányt és bizony, ez az Új Kenyér ünnepe is! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!