Intolerancia
Őszi sütőtökös receptek, gluténmentesen
Nincs ősz sütőtök nélkül, igaz? A hűvösebb hónapok egyik legkedveltebb szezonális alapanyaga a sütőtök, amely nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is. Vitaminokban gazdag, különösen magas az A-, C- és E-vitamin tartalma, de találhatók benne antioxidánsok, rostok, és alacsony kalóriatartalma miatt könnyen beilleszthető az étrendünkbe. A sütőtök fogyasztása hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez, a látás javításához, és bőrünk egészségének megőrzéséhez is.
Ma két mennyeien finom és könnyen elkészíthető sütőtökös receptet szeretnénk megosztani veletek, amelyek tökéletesek az őszi estékre. Az egyik egy selymes, sütőtökös hummusz, a másik pedig az örök klasszikus a sütőtök krémleves. Ezek az ételek különösen jól párosíthatók különböző Tibidabo gluténmentes pékáruval.
Nézzük meg, hogyan tudjátok ősszel a sütőtököt a konyhátok főszereplőjévé tenni!
Dietetikus válaszol - A nem-cöliákiás gluténérzékenység
Dietetikusunk, Tószegi Lídia ezúttal Fannival beszélgetett, aki maga is érintett a nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) problémakörében. Fanni lassan tíz éve tartja a diétát és elmesélte nekünk, milyen nehézségeket, kihívásokat tapasztalt a tünetek megjelenése óta.
Alternatív édesítőszerek
Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.
Mindent a cirokról!
Kedveled a hagyományos alapanyagokból készült mentes kenyereket, de szeretnél tudatosabban étkezni? Esetleg kipróbálnál valami újat, túl a kölesen és a hajdinán? Akkor bemutatjuk az új gluténmentes csodát, a cirokot! Aktuális cikkünkből minden megtudhatsz, amit tudni érdemes erről a hozzávalóról és felhasználási módjairól.
A cukorbetegség megelőzése
Smoothie receptek kedvenc péksüteményeid mellé - Töltsd fel a vitaminraktárakat
Az utolsó téli hónaphoz érkezve itt az ideje, hogy adjunk testünknek, lelkünknek egy utolsó löketet a tavasz megérkeztéig. A vitaminraktárak feltöltésének legegészségesebb módja, ha a természetes forrásokhoz nyúlunk. Erre egy kiváló, gyors és egyszerű megoldás az otthoni smoothie készítés. Mai cikkünkben éppen ezért elhoztunk nektek 4 könnyen elkészíthető, egészséges, finom, ugyanakkor tápanyagokban gazdag receptet.
Gluténmentes karácsonyi kínálat a Tibidabotól!
A Tibidabo Gluténmentes Pékség idén is gondoskodik arról, hogy gluténérzékenyként gördülékenyebben teljen az ünnepi készülődés! Nálunk mindent megtaláltok, ami az ünnepi desszerteket illeti! Mutatjuk is az idei, karácsonyi mentes kínálatunk!
A mikrobiomról dietetikus szemmel
A mikrobiomunkhoz tartoznak a baktériumok, a vírusok és a gombák is, melyek a bélrendszerben, a szájüregben, a légutakban és a bőrünkön is élnek. A ránk jellemző mikrobiom kialakulását egyértelműen meghatározza az életkörülményeink, a környezetünk, az életünk során alkalmazott bizonyos gyógyszerek és az antibiotikumok, s nagymértékben befolyásolja a táplálkozásunk.
A gluténérzékenység első jelei a gyerekeknél
A cöliákia kialakulásában genetikus és környezeti tényezők is szerepet játszanak. Ha az egyik szülő lisztérzékeny, akkor 10-15 százalék az esély arra, hogy a gyermek is az legyen, egypetéjű ikrek között ugyanakkor már 50 százalékos a kockázat. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!
Az Új Kenyér ünnepe – avagy augusztus 20. gluténérzékenyként
Augusztus 20-án minden évben nemzeti ünnepséggel emlékezünk meg az államalapításról. Ilyenkor ünnepeljük I. István szentté avatását, a Szent Koronát, az alkotmányt és bizony, ez az Új Kenyér ünnepe is! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!