Inzulinrezisztencia
Alternatív édesítőszerek
Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.
Mindent a cirokról!
Kedveled a hagyományos alapanyagokból készült mentes kenyereket, de szeretnél tudatosabban étkezni? Esetleg kipróbálnál valami újat, túl a kölesen és a hajdinán? Akkor bemutatjuk az új gluténmentes csodát, a cirokot! Aktuális cikkünkből minden megtudhatsz, amit tudni érdemes erről a hozzávalóról és felhasználási módjairól.
A cukorbetegség megelőzése
Terhességi cukorbetegség - A Tibidabo dietetikusa válaszol
A várandóság alatt kialakult cukorbetegség a terhességi cukorbetegség vagy másnéven gesztációs diabétesz. Legtöbb esetben csak a baba megszületéséig tart ez az állapot. A betegség oka a terhesség alatti hormonális változásokban keresendő. Ha kiderül a terhességi cukorbetegség, akkor minél előbb szigorú diéta és szükség esetén inzulin terápia szükséges az édesanya és a baba egészségének megőrzése érdekében.
Gluténérzékenység és az IR
Sokakat érint a gluténérzékenység mellett az inzulinrezisztencia is, ami az étrend és az étkezések további kötöttségét jelenti. Kétségbeesni nem kell, egy jó dietetikus azonban elengedhetetlen a probléma megoldásához.