Spórolási tanácsok gluténmentesen étkezőknek

Spórolási tanácsok gluténmentesen étkezőknek

Néhány praktikus megoldással és tudatos vásárlási szokásokkal jelentősen csökkenthetjük az élelmiszerekre fordított költségeinket anélkül, hogy az egészséges táplálkozás rovására menne. Nézzünk pár tippet, amelyek segítségével pénzt takaríthatunk meg gluténmentes étrend esetén, miközben tápláló és kiegyensúlyozott marad az étrendünk.

1. Törekedj a szezonalitásra!

A szezonális zöldség- és gyümölcsfogyasztás azt jelenti, hogy az adott évszakban olyan zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk, amelyek hazai éghajlaton megteremnek. Ennek számos előnye van. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesebbek, hanem pénztárcabarátabbak is. A helyi, idényjellegű termények ára általában alacsonyabb, mivel nem kell hosszú távolságokról szállítani őket, és kevesebb hűtést igényelnek, ezért a klímavédelem és a fenntarthatóság szempontjából is előnyösebbek. Az import zöldségekhez és gyümölcsökhöz képest ezeknek a növényeknek nagyobb lesz a tápértéke, vagyis magasabb vitamin- és ásványi anyag-tartalommal rendelkeznek. Ahogy változnak az idény zöldségek és gyümölcsök, úgy változik az is, mi kerül a tányérunkra, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az étrendünk is változatos maradjon, illetve különböző ízekkel találkozzunk.

Érdemes megemlíteni, hogy a legolcsóbb zöldségek gyakran a legnagyobb tápanyagtartalommal bírnak. Kiemelkedően jó példák erre az őszi és téli szezonban népszerű sütőtök, cékla és répa. Ezek nemcsak gazdaságosak, de hihetetlenül változatosan elkészíthetők. Bolti kencék helyett például otthon is készíthetünk belőlük zöldségpástétomokat, amelyek friss alapanyagokból, adalékanyag-mentesen készülnek.

A szezonalitás figyelembevételével nemcsak olcsóbban jutunk hozzá az alapanyagokhoz, hanem környezettudatosabbak is lehetünk, miközben friss, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk. Ezáltal a helyi termelőket is támogathatjuk.

2. Tervezd meg az étkezéseket és készíts bevásárlólistát!

Semmiségnek tűnik, azonban sok szempontból előnyösebb, ha a hét elején, vagy előző hét végén megtervezzük a következő heti menüt és a bevásárlásokat. Az előre tervezéssel nem csak időt spórolunk meg, de elkerülhetjük azt is, hogy étel nélkül maradjunk, és hirtelen megoldásokhoz kelljen folyamodnunk, például ételrendeléshez, vagy készételek fogyasztásához, amik drágábbak és egészségtelenebbek is lehetnek. Írjunk bevásárlólistát az alapján, hogy milyen ételeket fogunk készíteni a hét során. Ez segíthet abban is, hogy elkerüljük az impluzusvásárlásokat. A tudatos tervezés hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez is, ami további megtakarításokat eredményezhet.

3. Vásárolj nagyobb mennyiségben a tartós élelmiszerekből!

Sok élelmiszer, mint például a különféle lisztek, gabonák, álgabonák, száraz hüvelyesek és az olajos magvak hosszabb ideig eltarthatók, ezért érdemes nagyobb kiszerelésben vásárolni belőlük. A nagyobb kiszerelést a legtöbb üzlet ugyanis kedvezőbb egységáron kínálja. Ezzel a stratégiával megint csak pénzt takaríthatunk meg és egyben környezettudatosabbak is lehetünk, hiszen így kevesebb csomagolóanyagot vásárolunk.

4. Tárold megfelelően az élelmiszereket!

Az élelmiszerek megfelelő tárolása segít megelőzni azok romlását, így hosszabb ideig frissen tarthatjuk az alapanyagokat, ami kevesebb kidobott élelmiszert és kevesebb vásárlást eredményez. A nem romlandó, hűtést nem igénylő élelmiszereket hűvös, száraz helyen tároljuk eredeti bontatlan csomagolásban vagy légmentesen zárható edényekben. A zöldségeket, gyümölcsöket hűtőszekrényben vagy megfelelő hőmérsékletű helyen tároljuk, hogy minél tovább megőrizzék tápanyagtartalmukat. A trópusi gyümölcsök és egyes zöldségfélék (uborka, paradicsom) érzékenyek a hidegre, ezért optimális tárolási hőmérsékletük +7 - +13 °C között van. A hűtőben érdemes figyelni a polcok helyes kihasználására: a tejtermékek, húsok és egyéb romlandó élelmiszerek a hidegebb, alsó polcokon kapjanak helyet, míg a készételeket, maradékokat légmentesen zárt edényekben, a középső polcokon helyezzük el, hogy könnyen hozzáférhetők legyenek, és ne feledkezzünk meg róluk. Ha valamiből nagyobb mennyiséget vásároltunk, például húsból vagy pékáruból, mert akciós volt, akkor adagonként zacskózzuk be és fagyasszuk le.

5. Főzz többet otthon!

Az otthon készült ételek fogyasztása sokkal gazdaságosabb, mintha étteremből szereznénk be valamit. Ráadásul, ha mi főzünk, pontosan tudjuk mit eszünk, milyen a felhasznált alapanyagok minősége, az ételek tápanyagtartalma. Főzzünk egyszerre több adagot és a maradékot porciózva fagyasszuk le, ez segít abban, hogy mindig legyen kéznél gyorsan elérhető, egészséges étel.