Tudástár
A növényi alapú táplálkozás formái
A növényi alapú étrendi irányzatok népszerűsége egyre csak növekszik világszerte. A különféle táplálkozási irányzatok követésének motivációjában számos tényező megjelenhet, leggyakoribb a fenntarthatóság, környezetvédelem, egészségmegőrzés, illetve a vallási meggyőződés. Az egyes irányzatok között jelentős különbségek figyelhetők meg. Az MDOSZ (Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége) 2019-ben kiadott egy állásfoglalást, melyben részletesen foglalkozik a különböző növényi alapú étrendek táplálkozástudományi megítélésével. Ebben a cikkünkben szeretnénk ismertetni a növényi alapú étrendi irányzatok formáit, azok jellemzőit, buktatóit, illetve különbségeit a hazai egészséges táplálkozási ajánláshoz képest.
Spórolási tanácsok gluténmentesen étkezőknek
Néhány praktikus megoldással és tudatos vásárlási szokásokkal jelentősen csökkenthetjük az élelmiszerekre fordított költségeinket anélkül, hogy az egészséges táplálkozás rovására menne. Nézzünk pár tippet, amelyek segítségével pénzt takaríthatunk meg gluténmentes étrend esetén, miközben tápláló és kiegyensúlyozott marad az étrendünk.
Táplálkozás várandósság alatt
A várandósság időszaka rendkívül izgalmas, egyúttal nagy felelősséggel is jár. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a baba optimális fejlődését, valamint az anya egészségének a megőrzését. Aktuális cikkünkben Tószegi Lídia, a Tibidabo dietetikus szakértője ismerteti a várandósság alatti táplálkozás kialakításának legfontosabb szempontjait.
Melyik gluténmentes kenyeret válaszd?
A Tibidabo dietetikusa válaszol
Mai blogcikkünkben Tószegi Lídia dietetikusunk a kávéfogyasztással és a gluténérzékenységgel kapcsolatos, gyakran ismételt kérdésekre válaszolt. Többek között szó lesz az ajánlott koffein beviteli mennyiségről, arról, hogy mire érdemes figyelni a gluténmentes étrend összeállításánál, valamint arról, hogy miért fontos a megfelelő rostbevitel.
Alternatív édesítőszerek
Az édes íz iránti szeretetünk eredete evolúciós értelemben azzal magyarázható, hogy ez az íz jelenti számunkra a legkönnyebben hasznosítható szénhidráttartalmú energiaforrást. Az édes ízt és a különféle édességek beillesztését a mindennapokba azonban óvatosan kell kezelni. Ez nem azt jelenti, hogy kerülnünk kellene őket! Egy egészséges felnőtt számára minden élelmiszer, étel beilleszthető egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendbe, azonban fontos figyelembe venni, hogy a napjainkban megjelenő helytelen táplálkozási szokások (mint például a túlzott mértékű hozzáadott cukor fogyasztása) mozgásszegény életmód mellett számos egészségügyi problémához vezethetnek, mint a túlsúly, elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az élelmiszeripar által kínált édesítő anyagok bőséges választékából mit, mikor és mennyit fogyasztunk.
A fejlődő szervezet vitaminszükséglete
A tél végére vitaminraktáraink számottevően lemerülnek, így ilyenkor saját egészségünk mellett kiemelt figyelmet kell fordítanunk a gyerekek vitaminpótlására is, hiszen a bölcsődékben, óvodákban, illetve iskolákban hatványozottan könnyebb elkapni egy-egy vírust. Blogcikkünkben felsorolunk néhány fontos tápanyagot és jelentőségüket, amelyek a kiegyensúlyozott étrend alapját képezik és megőrzik egészségünket a hónapokon át tartó sötétség és hideg idején is.
Szénhidrát kisokos, nem csak diétázóknak
Az elmúlt időszakban sok vita és félreértés alakult ki a szénhidrátok körül, érthető módon főként a diétázók körében, így fontos tisztáznunk, hogy a finom péksütemények és tésztafélék összetevői különösen fontos szerepet töltenek be az emberi szervezet megfelelő működésében. De vajon miért van szükségünk szénhidrátokra? Milyen típusai léteznek, és hogyan befolyásolják az egészségünket és teljesítőképességünket? Melyek a legjobb forrásai a kiegyensúlyozott étrend szempontjából?
A cukorbetegség megelőzése
A Tibidabo gluténmentes péktermékek eltarthatósága - Így tárold, hogy minél tovább friss legyen!
A Tibidabo Gluténmentes Pékség többféle kenyeret, kalácsot és finompékárut kínál a vásárlók számára, melyek garantáltan ellenőrzött körülmények között kerülnek elkészítésre, sütésre, egyes termékek esetében pedig csomagolásra is. Annak érdekében, hogy naponta friss termékek kerüljenek a pékség polcaira, a kenyerek minden reggel frissen a péküzemből, a péksütemények pedig helyben sütve kerülnek a kínálatba. Hogy a lehető legtovább tudjátok élvezni őket, hoztunk néhány javaslatot a Tibidabo gluténmentes péktermékek eltarthatóságáról és tárolásáról.