Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Táplálkozási alapok - Ezt érdemes tudnod az esszenciális tápanyagokról!

Táplálkozási alapok - Ezt érdemes tudnod az esszenciális tápanyagokról! Ahhoz, hogy táplálkozásod kiegyensúlyozott és egészséges legyen, nem árt tisztábban lenned a most következő alapokkal! 

Ha tápanyagokról beszélünk, akkor egyrészt az úgynevezett makrotápanyagok, mint a szénhidrátok, fehérjék és zsírok, másrészt a mikrotápanyagok, mint a vitaminok és ásványi anyagok összességéről van szó. A makrotápanyagok a táplálkozás alapkövei, nagyobb mennyiségben fogyasztjuk őket, hiszen a szervezet fenntartását, energiaháztartásának működését biztosítják. A mikrotápanyagok nagyságrendileg kisebb mennyiségben szükségesek, bevitelük azonban ugyanolyan fontos az élettani folyamatokhoz, főleg az immunrendszer, a hormonháztartás és a csontok, izmok működéséhez.

Mik azok az esszenciális tápanyagok és mit érdemes tudni róluk?

  • Olyan, az emberi test számára nélkülözhetetlen vegyületek, melyeket a szervezet nem elegendő mennyiségben, vagy egyáltalán nem tud előállítani.
  • Jelentős szerepük van a fejlődésben, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is.
  • Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint is a legjobb, ha táplálékainkkal biztosítjuk a szükséglet szerinti mennyiségüket, és csak célzottan, egyénre szabottan alkalmazunk étrend-kiegészítőket.

A makro- és mikrotápanyagok közül is számos esszenciális, nélkülözhetetlen a szervezet számára, azonban a világszerte elfogadott szakmai ajánlások alapján a legfontosabb tudnivalók:

  • A napi energia bevitel 45-55 százalékát szénhidrátok, 25-30 százalékát zsírok, fennmaradó részét fehérjék biztosítsák, értékes tápanyagokban gazdag forrásokból, minél inkább kerülve a többszörösen feldolgozott élemiszereket.
  • Rendszeres, naponta többszöri zöldség- és gabonaféle fogyasztásával, kisebb adag gyümölccsel ideálisan fedezhetjük az szénhidrátszükségletet és rostbevitelt.
  • Tojás, halak, húsok, állati termékek által valósul meg a legkönnyebben az optimális fehérjebevitel, növényi étrend esetén azonban csak a rendkívül változatos, fehérjékben gazdag növényi táplálékok vegyes fogyasztásával!
  • Hidegen sajtolt olajok, olajos magok, halak biztosíthatják a szervezet számára fontos és hasznos zsírsavakat.
  • A felsorolt táplálékok kiegyensúlyozott fogyasztásával fedezhetők a szükséges vitaminok és ásványi anyagok is, azonban a D-vitamin pótlása minden korosztály számára szükséges étrend-kiegészítő formájában, hazánban kiemelten!

A TIBIDABO Gluténmentes Pékség kenyerei, pékárui vegyesen és változatosan tartalmazzák a gluténmentes gabonaféléket, különböző rostokat, ezáltal jó választásnak bizonyulnak a szénhidrátbevitel egy részének fedezéséhez!