Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gluténérzékenység és az IR

Gluténérzékenység és az IR

Sokakat érint a gluténérzékenység mellett az inzulinrezisztencia is, ami az étrend és az étkezések további kötöttségét jelenti. Kétségbeesni nem kell, egy jó dietetikus azonban elengedhetetlen a probléma megoldásához.

De mi is az az inzulinrezisztencia? Az inzulinrezisztencia (IR) szénhidrát anyagcsere-betegség, mely felborítja a sejtek cukorfelvételét. Farkas Cecilia a Tibidabo dietetikusa szerint a gyógyításában meghatározó szerepet kap az egészséges életmód, vagyis a rendszeres testmozgás, a lelki egyensúly, és a kiegyensúlyozott táplálkozás.

A diagnózist követően érdemes dietetikushoz fordulni, aki egyénre szabottan segít az étrend napi szénhidrát tartalmának meghatározásában és kialakításában, a legtöbbször ajánlott "160 grammos diéta" megvalósításában.

A 160 grammos diéta sem mindig a megoldás

Általánosan ajánlott a tudatosan számolt, naponta többszöri fő- és kis étkezésekre elosztott szénhidrát mennyiség, a különböző szénhidráttípusok, és azok felszívódásának ismerete, fogyasztási ajánlásuk betartása. A napi 160 gramm szénhidrát azonban nem mindenkinek megfelelő. A 160 grammos diéta alapelvei mellett a személyre szabott, pontos szükségletet célszerű egyénileg meghatározni, hiszen nem mindegy az életkor, az aktuális testsúly, a fizikai aktivitás és egyéb, energiaszükségletet meghatározó tényezők, melyeket dietetikus tud felmérni és kiértékelni. Ezek függvényében lehet, hogy valakinek 180 gramm lesz az optimális napi szénhidrátbevitel, melyet a 160 grammos diéta alapelvei szerint kell tartania.

Mennyei péktermékek halmozott érzékenység mellett is

A Tibidabo pékáruk mindegyike garantáltan gluténmentes, emellett szénhidrát- és rosttartalmuk figyelembevételével több termék is könnyen beilleszthető IR diétába. Palettánk kialakítása esetében kiemelt figyelmet szenteltünk a halmozott érzékenység problémájának.. Éppen ezért mindegyik termékünk laktózmentes, illetve kínálatunkban számos tejmentes finomságot is találhatsz, továbbá mindegyik termékről elmondható, hogy kukorica-, rizs-, szója-, illetve mesterséges adalékanyagok nélkül készült, valamint szénhidrátcsökkentett.