Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Laktózmentes diéta – nem is hinnéd, mennyi opciód van!

Laktózmentes diéta – nem is hinnéd, mennyi opciód van!

A laktózérzékenység gyakorisága világszerte változó, leginkább az határozza meg, hogy az adott földrészen, országban milyen populáció él. Itt Közép-Európában, így Magyarországon is a lakosság 30-40 %-a érintett. De mit is értünk pontosan laktóz érzékenység alatt és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik ilyen problémákkal küszködnek?

A laktózérzékenység a laktóz bontását végző laktáz enzim csökkent aktivitását jelenti. Ez a tulajdonság már születésünkkor is kódolva van bennünk, viszont kisgyerekkortól bármely életkorban, így gyakran csak felnőtt korban jelentkeznek a laktózt tartalmazó táplálékok elfogyasztása után a kellemetlen tünetek. Laktózmentes étrenddel, adott esetben a laktáz enzim étrendi kiegészítésével a kellemetlen tünetek teljese elkerülhetők.

Gluténérzékenységből laktózérzékenység?

Az úgynevezett másodlagos laktózhiány hátterében a vékonybelek olyan sérülése áll, mely nagymértékben érinti a vékonybél nyálkahártyáját - ez lehet pl. fertőzés következtében kialakult gyulladás, vagy akár kezeletlenül fennálló érzékenység is, pl. gluténérzékenység.

Az előbbi esetek megfelelő kezelés (fertőzés esetén gyógyulás, gluténérzékenység esetén megfelelően tartott gluténmentes diéta) eredményeként visszaállíthatják a nyálkahártya épségét, így a laktáz enzim aktív működését is, melynek következtében ilyenkor elhagyható a laktózmentes diéta.

Laktózmentes és tejmentes termékek színes választéka

Ma már számos különböző laktózmentes termék áll rendelkezésre, melyek ízben ugyanazt az élvezetet nyújtják, mint hagyományos társaik. Emellett már itthon is nagy választékban elérhetőek növényi tejek, melyek természetesen még csak rokonságban sincsenek az igazi tehén vagy más állati eredetű tejjel. Hivatalosan nem is hívhatók tejnek, számos esetben tejitalként fogunk vele találkozni. Mivel az alapanyagot növények adják, más konzisztenciájú és ízvilágú termékről is van szó. Vagyis termékekről, hiszen szója, számos mag vagy gabona lehet alapja ezeknek az italoknak.

A Tibidabo paletta kialakítása esetében kiemelt figyelmet szentelünk annak, hogy ne csak a gluténérzékenyek igényeit szolgáljuk ki, de más étkezéssel összefüggő problémákra is megoldást kínáljunk péksüteményeinken keresztül. Éppen ezért mindegyik termékünk laktózmentes, illetve kínálatunkban számos tejmentes finomságot is találhatsz, továbbá mindegyik finomságról elmondható, hogy kukorica-, rizs-, szója-, illetve mesterséges adalékanyagok nélkül készült, valamint szénhidrátcsökkentett.