Így készíts teljes értékű szendvicset!
Ha naponta legalább egy vagy akár több étkezésünk is szendvics, akkor is biztosíthatjuk a teljes értékű tápanyagforrások által az ideális összetételt!
Szendvicsfeltétek terén érdemes elhagyni a készen kapható, értékes fehérjékben és zsírokban szegény termékeket, hiszen számos, házilag is egyszerűen és gyorsan elkészíthető alternatíva létezik! Összegyűjtöttük 5 pontban, hogy mire érdemes figyelni:
1. Ha már szendvics, mindig gondoskodjuk arról, hogy kerüljön bele vagy még praktikusabb, ha mellé, külön csomagolásban friss, nyers zöldség! Minél színesebb, többféle fajta, annál jobb! A márciusban már hazánkban is szezonálisan elérhető alapanyagok: fejes saláta, madársaláta, hónapos retek, medvehagyma, rukkola, spenót, újhagyma. Ezenkívül dönthetünk akár savanyúságok vagy sült zöldségek mellett is!
2. Zöldségeket nemcsak a fenti formában, hanem belőlük készült krémek, pástétomok formájában is célszerű beilleszteni: pl. cukkini, paprika, padlizsán készítésével. A szervezet nem igényli, sőt jótékonyabb hatású, ha csökkentjük a feldolgozott termékek fogyasztását, mint a felvágottakat, alacsony hústartalmú készítményeket, valamint a zsíros vaj- és sajtkémeket.
3. Otthon, mi magunk is készíthetünk maradék sült húsból, májból zölségekkel, fűszerekkel kevert házi pástétomokat: pl. pesztós-aszalt paradicsomos csirkekrémet, rozmaringos-répás kacsapástétomot, majorannás-snidlinges májkrémet . Ha szívesebben maradunk a növényi alapanyagoknál, akkor pedig hüvelyesek, olívabogyó vagy olajos magok felhasználásával tervezzünk finom, különleges szendvicsfeltéteket: pl. céklás-diós csicseriborsókrém, fokhagymás olívakrém, mentás-kesudiós zöldborsókrém. Kiegyensúlyozott, illetve vegetáriánus étrendben ne felejtsük el a tejtermékek és a tojás sokoldalú felhasználhatóságát sem!
4. Figyeljünk a házilag készített szendvicskrémek esetében is a hozzáadott anyagokra, mint a sóra, fűszererkeverékekre és szószokra! Törekedjünk a friss zöldfűszerek vagy ízfokozóktól mentes ízesítésre és készítsünk mi magunk mixeket: pl. szárított oregánó, bazsalikom, görög széna, tarkabors és kevés só felhasználásával. Utóbbi összeállítás egy kevés, natúr paradicsompürével igazi mediterrán ízvilágot idéz. A pikánsab pástétomokhoz friss vagy párolt, sült hagymaféléket is adhatunk.
5. A szendvicsek alapját képező kenyerekből, pékárukból olyat válasszunk, ami értékes gabonák felhasználásval készült, lehetőleg rostokban dús és magvakkal gazdagított. A Tibidabo termékek széles kínálatából választva biztos lehetsz benne, hogy tápláló kenyeret, pékárut biztosítasz egy mennyei szendvicshez!