Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap > Blog >

A rostok fontossága dietetikus szemmel

A rostok fontossága dietetikus szemmel

Sarnyai Tünde, a Tibidabo Gluténmentes Pékség szakértő dietetikusa mai blog cikkünkben górcső alá veszi a rostok szerepének fontosságát a kiegyensúlyozott, egészségtudatos táplálkozásban. Tartsatok velünk és ismerkedjetek meg az általunk használt rostforrások pozitív hatásaival!

 

Élelmi rostoknak nevezzük az emberi emésztésnek ellenálló szénhidrátokat. Viselkedésük szerint megkülönböztetünk vízben oldódó (VOÉR) és vízben nem oldódó (VNOÉR) rostokat. A vízoldékony rostok fő előnye igazoltan a koleszterinszint csökkentés, a vízben nem oldódóké pedig a székletürítésre gyakorolt kedvező hatás.

Nézzük sorjában a Tibidabo pékség termékeiben használt rostokat és azok kedvező hatásait:

Psyllium (útifűmaghéj)

A psylliumban található xilántípusú poliszacharid különleges, mivel nem a sajtfalból származik. Az útifűmag által termelt nyálkaanyag viselkedik rostként, nedvesség hatására a sokszorosára duzzad. Nem fermentálható, de sűrű gélt képez, így igazolt jótékony hatása van a vércukor- és koleszterinszintre. Manapság előnyös tulajdonságait kihasználva vízmegkötő alapanyagként, tojáspótlóként használják sütéshez, főzéshez.

Tápiókakeményítő

Rezisztens keményítőtartalma jelentős. A rezisztens keményítő vízoldékony, fermentálhatató rost. Kimutatták, hogy a vércukorszintre, koleszterinszintre előnyös hatással rendelkezik, sőt a trigliceridszintet is befolyásolhatja. Gyorsan fermentálódik, így a képződő vajsav a bél számára értékes tápanyag.

Bambuszrost

Ahogy a neve is mondja, színtiszta rostról van szó. Energiatartalmával nem kell számolni, viszont arra érdemes odafigyelni, hogy túlzott mennyiségű fogyasztása székrekedéshez vezethet. Ez alatt a napi 2-3 evőkanálnál több mennyiséget értjük. Jobb állagot és könnyebb formázhatóságot biztosít a péksüteményeknek, kenyereknek.

Chia mag

Azték zsályaként is emlegetett növény magja. A lenmaghoz hasonlóan az őrlemény tojáspótlóként használható, emellett omega-3 zsírsavakban, rostban, kalciumban, magnéziumban gazdag. Fontos megjegyezni, hogy túlzott mennyiség (napi 10-15 grammnál több) emésztőrendszeri panaszokat okozhat.

Mi a Tibidabo pékségnél az összetevőik közül mellőztük a legtöbb gluténmentes pékség által használt, gyors felszívódású szénhidrátot, mint a kukorica, rizs vagy a burgonya. Helyettük minőségi szupergabonákat válogattunk össze, mint a hajdina és a köles, keményítőnek tápiókát használunk, a rostdússág érdekében pedig útifűmaghéjat és bambuszrostot adtunk hozzájuk.