Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Frissítő receptek a hőségben, a Tibidabo dietetikusától

Frissítő receptek a hőségben, a Tibidabo dietetikusától

Közeleg a nyár és itt a spárgaszezon! Természetes, hogy a hőséggel együtt egyre inkább kívánjuk a könnyedebb fogásokat, melyek gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek. Azonban ilyenkor is érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag táplálkozásra. Éppen ezért dietetikusunk, Sarnyai Tünde ma két recepttel is készült, melyek egészségtudatos életmódba beilleszthetők, és természetesen a Tibidabo Gluténmentes Pékség termékeit hívta hozzájuk segítségül!

Joghurtos spárgakrémleves, gluténmentes chia magos cipóban

Hozzávalók:

1 csomag zöldspárga

kis db póréhagyma

500 ml zöldségalaplé

1 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

150 ml tejszín

Só, bors

Sajt ízlés szerint

1 db Tibidabo gluténmentes chia magos cipó

Elkészítés:

  1. Egy forró serpenyőben felhevítjük az olívaolajat.
  2. Beletesszük a vékony karikákra vágott póréhagymát. Megdinszteljük, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát.
  3. A spárgát megmossuk, majd letörjük a fás végét és kisebb darabokra vágjuk. Megpirítjuk és hagyjuk puhulni 7-8 percig.
  4. Ezután felöntjük alaplével és fedő alatt 20 percig főzzük. Miután elkészült krémesre turmixoljuk.
  5. Egy merőkanállal kiveszünk a levesből és elkeverjük benne a joghurtot, majd visszatöltjük a többi leveshez.
  6. Sóval borssal ízesítjük.
  7. Végül gluténmentes chia magos cipónkban tálaljuk, feltétként tehetünk rá pirított magvakat, reszelt sajtot vagy sült csicseriborsót!

Néhány érdekesség a spárgáról:

Az adatok 100g-ra vonatkoznak: energiatartalma 20 kcal, fehérjetartalma 2,2 g, szénhidráttartalma 3,9 g, zsírtartama 0,12 g és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz. Vitaminok közül található benne K-vitamin, amely a csontok egészségét és az agy működését segíti. Tartalmaz vasat, cinket, amelyek a vérképzést és az immunrendszer működését támogatják.

Galaktolipid-tartalma (egészségvédő vegyület, a növényekre jellemző) révén szerepe lehet gyulladásgátló és tumorellenes folyamatokban. Kismértékű vérnyomáscsökkentő hatása van. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

 

Frissítő guacamole gluténmentes fitt kiflivel

Hozzávalók:

1 db paradicsom

1 db sonkahagyma

1 db avokádó

1 gerezd fokhagyma

1 csipet csili

1 csipet római kömény

só, bors

½ citrom leve

1 db Tibidabo gluténmentes fitt kifli

Elkészítés:

1.      Mossuk meg a paradicsomot és vágjuk kis kockákra, majd apróra a sonkahagymát.

2.      Egy tálban villával törjük össze a megtisztított avokádót. Adjuk hozzá a citrom levét, a paradicsomot, a sonkahagymát, a felaprított fokhagymát és a fűszereket.

3.      Jól keverjük össze és ízlés szerint sózzuk.

4.      Én most gluténmentes fitt kiflire kentem feltétként

5.      A krém hűtőszekrényben akár 2-3 napig eláll.

Néhány érdekesség az avokadóról:

A 100 g avokádó víztartalma 73,2 g, kalóriatartalma 160 kcal, zsírtartalma 14,7 g. Az avokádó egyszeresen és többszöresen telítetlen és telített zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik a zsírban oldódó vitaminok felszívódását és biohasznosulását.  

Egyes kutatások szerint az avokádó fogyasztás jótékony hatással van a szív-és érrendszer egészségére, a vér lipidprofiljára. Jelentős mennyiségben tartalmazza a következőket: élelmi rost, kálium, magnézium, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, folsav, B-6-vitamin, niacin, pantoténsav, riboflavin, kolin, lutein/zeaxantin, fitoszterolok.