Könnyed, nyári saláta receptek
Nyáron szervezetünk energiaigénye nagymértékben csökken, ennek következtében nem ajánlott a zsírdús, nehéz ételek fogyasztása. Ha nem vágyunk meleg ételekre, kísérletezhetünk idény zöldségek és gyümölcsök felhasználásával készített saláta variációkkal is. Mai cikkünkben egy céklás-rukkolás, feta sajttal gazdagított és egy epres-spárgás quinoa salátával készültünk Nektek!
Kezdjük néhány praktikus tanáccsal a témát:
- Csempésszünk salátánkba olajos magvakat, például diót, mandulát vagy tökmagot. Ezek lepirítva különleges textúrát, roppanósságot adhatnak az ételhez.
- Salátánk elkészítéséhez használjunk változatosan a növényi és az állati eredetű fehérjeforrások közül is, mint a hüvelyesek, olajos magvak, gabonák, álgabonák, tofu, halak, tojás, sajtok és a húsok.
- Gabonák, álgabonák hozzáadásával laktatóbb, táplálóbb salátákat készíthetünk.
- Az édes és a sós íz nem mindennapi kombinációja friss gyümölcsök felhasználásával érhető el.
- Dresszingnek válasszunk a hangsúlyosabb ízvilágú növényi olajok közül, például lenmagolaj, dióolaj, fűszeres olívaolaj.
Epres-spárgás saláta quinoával
Hozzávalók (1 adaghoz):
- A salátához:
- 80 g quinoa (főtt)
- 70 g zöld spárga
- 6 szem eper
- 10 szem mandula
- A dresszinghez:
- 4 szem eper
- só, bors
- 5 ml olívaolaj
- balzsamecet
- friss bazsalikom
Elkészítés:
A quinoát alaposan átmossuk, majd sós vízben 15 perc alatt készre főzzük. A spárga fás részét letörjük, majd 3-4 cm-es darabokra vágjuk és forrásban lévő, sós vízbe dobjuk. 4-5 percig főzzük, majd lehűtjük, és leszűrjük. A salátához az epret negyedekbe vágjuk, összekeverjük a spárgával és a quinoával. A dresszing hozzávalóit botmixer segítségével pürésítjük, majd ráöntjük a salátára, összeforgatjuk és pirított mandulát szórunk rá.
1 adag tápértéke: 261 kcal, 9 g fehérje, 34 g szénhidrát, 13 g zsír
Tibidabo tipp: Tálald gluténmentes fitt rombusszal!
Céklás-rukkolás saláta feta sajttal
Hozzávalók (1 adaghoz):
- 1 közepes fej cékla
- 30 g rukkola
- 30 g feta sajt morzsolva
- 10 szem dió
- 5 ml olívaolaj
- citromlé
Elkészítés:
A céklát megmossuk, bekenjük olívaolajjal, majd alufóliába csomagoljuk egészben és 200 fokos sütőben nagyjából 1 órán át sütjük. Ha megsült, hagyjuk kihűlni és vágjuk vékony szeletekre. Egy serpenyőben megpirítjuk a diót. A céklaszeleteket tetszés szerint elrendezzük egy tányéron, rátesszük a megmosott rukkolát, a pirított diót, rámorzsoljuk a feta sajtot és meglocsoljuk olívaolajjal és citromlével.
1 adag tápértéke: 301 kcal, 11 g fehérke, 15 g szénhidrát, 21 g zsír
Tibidabo tipp: Fogyassz mellé gluténmentes fitt kiflit!