Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Téli ital receptek

Téli ital receptek

Ahogy a téli hónapok beköszöntével csökken a kinti hőmérséklet, úgy bővül a különböző édes, forró italok kínálata. A teák és kávék választéka is kiegészül igazi téli ízvilágúakkal, megmelenget egy bögre forralt bor, adventi puncs vagy forró csokoládé, főleg, ha egy karácsonyi vásár forgatagában sétálunk, de akkor is, ha csak otthon kuckózunk be, esetleg vendégeket várunk. Ahány ital, annyi receptúra, ám édes ízüket jellemzően cukor, méz, ízesített cukorszirup, tej, édesített növényi ital, édesítőszer vagy ezek együtt alkalmazásával érik el. Többek között ezért is merül fel gyakran a kérdés, hogy miként és mire figyeljünk az ünnepek előtt, alatt decemberben, ha ilyenkor is szeretnénk tudatosak maradni az ételek, adott esetben italok fogyasztását illetően?

                                                            

Pumpkin vagy gingerbread spice latte? Forró ét- vagy tejcsokoládé? Melyikből mekkora pohárral, és egyáltalán belefér az étrendbe?! Ha felmerül a kérdés, akkor az ízesítés mellett nézzünk utána, érdeklődjünk az összetevők pontos listáját illetően is, vagy készítsük el mi magunk a kedvencünket!

Fontos kiemelni, hogy egy tudatos, kiegyensúlyozott étrendben nincsenek tiltások, sem szélsőségek, így minden ünnepkörhöz tartozó hagyományos finomság helyet kaphat, legfeljebb valamilyen alternatív formában. Ugyanígy lényeges, hogy az elfogyasztott ételek mellett az italokra is érdemes kellő figyelmet fordítani, hiszen bármilyen hideg, meleg italról van szó, amennyiben természetes vagy hozzáadott cukrot, mézet, más energiát adót édesítőanyagot vagy egyéb, ezeket tartalmazó folyadékot tartalmaz, vagy pl. tejet, sűrített tejet, tejszínt vagy tejszínhabot, akkor zsírtartalmával is hozzájárul a magasabb energiatartalomhoz. Ez alapvetően nem kell, hogy kizárást jelentsen az étrendből, egyszerűen csak mindenki a saját igényeinek, szükségletének megfelelően, mértéktartó gyakorisággal és mennyiségben fogyasszon ilyen italokat! Mivel az ünnepi időszakban heti többszöri, netán napi gyakorisággal olyan számottevő kalóriatöbbletet (kcal) jelentenek, ami 1-2 hónap alatt nem kívánt súlygyarapodáshoz is vezethet, különösen, ha egyébként az étkezések tartalma és adagnagysága is jelentősen változik, nő az ünnepek alatt, fizikai aktivitásunk pedig csökken.  

Kis odafigyeléssel, az otthon melegében és a tudatosság jegyében is készíthetünk, fogyaszthatunk mennyei, finom ünnepi italokat. Koncentráljunk a minél inkább természetes hozzávalókra és ízekre vagy amennyiben szükséges, akkor az étrendünknek, diétánknak megfelelő alapanyagokra, összetételre és persze a mennyiségekre, fogyasztási gyakoriságra!

                                                                  

Íme 2 nagyon egyszerű és gyors recept, ami garantáltan kellemes élményt fog biztosítani és a legtöbb étrendi irányzat, diéta részeként is fogyasztható:

 

Házi sütőtökös tejeskávé

Hozzávalók 1 adaghoz:

·       1 adag espresso kávé

·       80 g sült sütőtök

·       150 ml pirított mandula ital (helyettesítő: tejjel vagy más növényi itallal, hozzáadott cukor nélkül)

Ízesítés: fahéj, vanília, szegfűbors, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, kardamom – otthon készített vagy készen kapható (pl. mézeskalács ízű) fűszerkeverékkel

Elkészítés: a lefőzött kávét, a héjából kikapart sült sütőtököt, a mandula italt és a fűszereket összeturmixoljuk, pohárba vagy csészébe töltjük. Ízlés szerint tejhabbal és fahéjjal melegen kínáljuk.

1 adag ital tápértéke: 64,3 kcal; 12 g szénhidrát; 1,4 g fehérje; 1,6 g zsír

Gondoltad volna? Egy hagyományos pumpkin spice latte ennél akár 4-5x több szénhidrátot, cukrot is tartalmazhat!

Tipp: kóstold meg egy Tibidabo gluténmentes magvas szilvás croissant kísérőjeként és a téli ízvilág élménye maximális lesz!

                                                                 

 

Házi kókuszos forró csoki

Hozzávalók 1 adaghoz:

·       20 g étcsokoládé (min. 70% kakaótartalommal)

·       20 g tejcsokoládé (javaslat: hozzáadott cukortól mentes fajta)

·       150 ml kókuszital (hozzáadott cukor nélkül)

·       5-10 g holland kakaópor

·       5 g kókuszreszelék

Elkészítés: a csokoládékat egy hőálló tálba vagy edénybe daraboljuk, amiben forrásban lévő víz gőze felett folyékonnyá olvadnak. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a kókuszitalt és a kakaóport, míg el nem érjük a teljesen sima, homogén állagot. Pohárba vagy bögrébe öntve kókuszreszelékkel gazdagon díszítjük, melegen kínáljuk.

1 adag ital tápértéke: 240 kcal; 14 g szénhidrát; 3,2 g fehérje; 18 g zsír

Tipp: ha igazán csokis, kakaós pillanatokra vágysz, kóstold meg egy Tibidabo gluténmentes kakaós csigával, nem fogsz csalódni!

                                                                 

+ 1 JEGES tipp: Kipróbálnál a forró italok mellett valami igazán pikáns, mégis hűsítő, egyben immunrendszert erősítő nedűt? Vagy csak jól jönne egy egyszerű, mégis különleges alkoholmentes koktél recept az ünnepekre? Van egy ötletünk!

 

Pikáns narancskoktél

Hozzávalók 4 adaghoz:

·       500 ml narancslé friss narancsból

·       50 ml citromlé friss citromból

·       10 g friss gyömbér reszelve

·       egy nagy csipet kurkuma

·       200 ml víz (javaslat: szénsavas, de lehet mentes is)

Ízesítés, díszítés: adagonként egy nagy csipet friss vagy szárított kakukkfű és pár szem rózsabors morzsolva + adagonként 2-3 db jégkocka (elhagyható)

1 adag ital tápértéke: 63 kcal; 12 g szénhidrát; 1 g fehérje; 1 g zsír

Tipp: szuper vendégváró kombináció lehet a Tibidabo gluténmentes spenótos twisterrel, ha sós harapnivalót kívánsz vagy kínálsz!