Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Fagyos idők - Forró krémleves receptek

Fagyos idők - Forró krémleves receptek

Ahogy a csípős hideg beköszönt, még fontosabbá válik, hogy figyeljünk az egészséges táplálkozásra, a vitaminok pótlására. Mai blogcikkünkben két, gluténmentes péksüteményekkel tálalt téli levest mutatunk, melyek garantáltan átmelegítik testünket-lelkünket. Ezek a receptek nem csupán ízletesek és táplálóak, hanem olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyek támogatják az egészségünket és vitalitásunkat ebben az időszakban. Fedezd fel, hogyan teheted még színesebbé és egészségesebbé a téli napokat – merülj el a levesek világában!

A tél beköszöntével tapasztalhatjuk, hogy a szervezetünk kimerül, fáradékonyabbak vagyunk és előfordulhat, hogy gyakrabban betegszünk meg, kapunk el fertőzéseket. Ez ellen a tudatos, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálkozással tehetünk. Kiemelt szerepe lehet az étrendben a rostoknak is, hiszen a probiotikumok számára táplálékul szolgálnak, ezáltal támogatják az immunrendszer működését. A rostbevitelre gluténmentes étrend esetén még inkább figyelni kell, hiszen nem fogyaszthatók olyan értékes összetevők, mint a teljes kiőrlésű gabonafélék. A megfelelő élelmi rost bevitelt biztosíthatjuk zöldségekből, gyümölcsökből, hüvelyesekből, olajos magvakból, magasabb rosttartalmú köretekből és pékárukból. Fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a szervezet folyadékellátására is. Elegendő folyadékfogyasztás mellett kivédhető a szem, orr és szájnyálkahártya kiszáradása, ami nagyobb védelmet biztosít a kórokozók szervezetbe jutása ellen. A folyadékbevitelt főleg vízből biztosítsuk, emellett jó megoldás lehet a levesek étrendbe történő beillesztése is. Erre hoztunk most nektek két példát.

 

A sütőtök krémleves gluténmentes tökmagos pogácsával gazdag béta-karotinban (A-vitamin előanyaga), így segít a bőr és a nyálkahártya épségének megőrzésében, regenerálásában. A gyömbér pedig a baktériumok szaporodását gátló hatással bír.

A karfiol krémleves chiamagos cipóban hozzájárul a megfelelő rostfogyasztáshoz, a csicseriborsó ropogós keményítő tartalmával a szervezet számára energiaforrást biztosít a téli időszakban.

 

 

Gyömbéres-répás sütőtökkrémleves

Hozzávalók (3 adaghoz):

●      160 g sárgarépa

●      500 g sütőtök

●      1 db vöröshagyma

●      2 gerezd fokhagyma

●      10 ml olívaolaj

●      só

●      bors

●      25 g gyömbér

●      500 ml zöldségalaplé

 

Elkészítés:

A sütőtököt és a sárgarépát meghámozzuk. A tököt kockákra daraboljuk, a sárgarépát felkarikázzuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zöldségeket egy lábasba tesszük, fűszerezzük sóval, borssal, reszelt gyömbérrel, majd egy kis olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük a zöldségalaplével és puhára főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Gluténmentes tökmagos pogácsával tálaljuk.

 

Egy adag gyömbéres-répás sütőtökkrémleves tápértéke:

145 kcal, 2,7 g fehérje, 3,7 g zsír, 23,4 g szénhidrát, 5,4 g rost

 

 

Karfiolkrémleves fűszeres csicseriborsó ropogóssal

Hozzávalók (3 adaghoz):

●      1 fej karfiol

●      2 gerezd fokhagyma

●      1 kis fej vöröshagyma

●      currypor

●      fűszerkömény

●      fűszerpaprika

●      só

●      bors

●      250 ml rizstejszín

●      500 ml zöldségalaplé

●      10 ml olívaolaj

●      100 g csicseriborsó (főtt vagy konzerv)

 

Elkészítés:

A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, a csicseriborsót átmossuk és lecsöpögtetjük. A zöldségeket fűszerezzük sóval, borssal, curryvel, fűszerpaprikával, meglocsoljuk olívaolajjal és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket. 180 fokon 20 percig sütjük, amíg megpirulnak. A hagymákat apróra vágjuk, és olajon üvegesre pároljuk. Felöntjük az alaplével és a rizstejszínnel, hozzáadjuk a sült karfiolt is és puhára főzzük, majd botmixer segítségével pürésítjük. A gluténmentes chiamagos cipónak közben félig vágjuk le a tetejét, hogy „kinyitható” legyen. Szedjük ki a kenyérbelsőt, majd előmelegített sütőben kb. 180 °C-on süssük át a kenyér külsejét. Sült csicseriborsóval a tetején tálaljuk.

Egy adag karfiolkrémleves tápértéke:

210 kcal, 6,5 g fehérje, 11,4 g zsír, 17,4 szénhidrát, 6 g rost

 

 

Nektek melyik leves a kedvencetek?