Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap > Gluténmentes receptek >

Friss, nyári szendvics receptek

Sarnyai Tünde
Friss, nyári szendvics receptek

Ahogy közeledik a jó idő úgy kívánjuk egyre inkább a könnyű, szezonális alapanyagokból készült ételeket. Fontos azonban ilyenkor is, hogy testünket megfelelően minőségi alapanyagokból készült üzemanyaggal lássuk el, hogy kellően helytálljunk napi feladataink elvégzésében. Éppen ezért segítségül hívtuk dietetikusunkat Sarnyai Tündét, aki ínycsiklandó, zöldséges szendvicsvariációkat készített a Tibidabo Gluténmentes Pékség kínálatából.

Na, de miért is hasznos a zöldségfogyasztás?

A hazai ajánlás szerint fogyasszunk legalább 4 adag zöldséget vagy gyümölcsöt naponta. Ebből legalább egy adag friss vagy nyers legyen. Ezekkel a szendvicskrémekkel hozzájárulhatunk a napi bevitelhez.

Meglehetősen alacsony energia-, zsír-, és szénhidráttartalmukkal szemben jelentős vitamin, ásványi anyag és antioxidáns tartalmuk révén szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. A zöldségekben található élelmi rost elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét.

Lássuk is a recepteket!

Különleges perec szendvics diós, sült paprikakrémmel töltve

Ha valami igazi különlegességgel szeretnénk meglepni magunkat vagy feldobni a családi reggelit, válasszunk a megszokottól eltérő szendvics alapot. Garantáltan új szintre emeli ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt.

Hozzávalók:

1db Tibidabo Gluténmentes Magos Perec

5 db sült kápia paprika

1 marék dió

1 teáskanál füstölt paprika

½ teáskanál római kömény

1 csipet só

2 evőkanál olívaolaj/ tökmagolaj

1-2 evőkanál gránátalmaszirup (elhagyható)

Elkészítés:

A kápia (vagy kaliforniai) paprikát sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokon megsütjük, majd meghámozzuk. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Turmixgépbe tesszük az összes hozzávalót és simára pürésítjük, a magos perecet félbevágjuk és megkenjük vele. A megmaradt zöldségkrémet tálalhatjuk mártogatósként zellerszárral és répával.

Miért éppen ezeket az alapanyagokat válasszuk?

Paprika

100 g paprika C-vitamin tartalma fedezi az egészséges felnőtt ajánlott napi bevitelét.
Az érett paprika a benne található karotinoidoknak köszönhetően sárga, piros vagy barnáslila. A paprika csípősségéért a kapszaicintartalma felelős, ami gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Vastagbál-, emlő-, prosztatavizsgálatok során tumorellenes hatást tulajdonítanak neki. Fogyaszthatjuk nyersen, grillezve, párolva, főzve.

Dió

100 g dió 9,6 g élelmi rostot tartalmaz, amivel hozzájárulhatunk a napi rostbevitelünkhöz. Vitaminok közül B-vitaminokat és E- vitamint, az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, rezet, foszfort, mangánt, magnéziumot, vasat, cinket tartalmaz. Zsírsavak közül linolsav, olajsav, linolénsav, sztearinsav található benne. Ezek egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. E zsírsavak a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyulladásos folyamatok csökkentésében szerepet játszanak. Fogyaszthatjuk nyersen vagy pirítva saláták, krémek-, illetve darálva sütemények alapanyagaként vagy olaj formájában.

Isteni aszalt paradicsomos, padlizsánkrémmel töltött bagel

Tavasszal és nyár elején érdemes kihasználni a frissen termő, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, mint például a paradicsomot, hiszen ilyenkor sokkal lédúsabb, édesebb darabokat foghatunk ki, melyek nagyban hozzájárulnak ételeink ízélményéhez.

Hozzávalók:

1 db Tibidabo Gluténmentes Bagel

2 db padlizsán

1-2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olívaolaj

5-6 db aszalt paradicsom

só, bors

Elkészítés:

A padlizsánt megszurkáljuk villával, majd előmelegített 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. A megsült padlizsánt félre tesszük, és amikor kihűlt, meghámozzuk. Ezután turmixgépben pürésítjük a többi hozzávalóval, majd megvárjuk míg kihűl. A bagelt kettévágjuk, megkenjük a zöldségkrémmel, friss salátával és lilakáposzta csíkokkal töltjük meg. A megmaradt zöldségkrémet szintén tálalhatjuk mártogatósként zellerszárral és répával.

A padlizsán jótékony hatásai

100 g padlizsán energiatartalma alacsony és víztartalma 92%, tehát könnyen beilleszthető az egészséges táplálkozásba. Vitaminok közül A-, C-, B3-, B6- vitamint, folátot és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket tartalmaz. Hőkezelve a polifenoltartalma (jótékony hatású szerves vegyületek a szervezet számára) és antioxidáns kapacitása nagyobb, mint nyersen. Fogyaszthatjuk krém, saláta formájában, grillezve, rántva, töltött vagy rakott ételként.

Válasszuk meg tudatosan szendvicsünk alapját is!

A Tibidabo Gluténmentes Pékség termékei könnyen beilleszthetők a sokszínű és kiegyensúlyozott étrendbe, hiszen kiváló alapanyagok felhasználásával készülnek és rosttartalmuk sem elhanyagolható, amivel a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett hozzájárulhatunk a napi rostbevitelünkhöz.