Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap > Gluténmentes receptek >

Őszi glutén -és laktózmentes receptek dietetikusunktól

Őszi glutén -és laktózmentes receptek dietetikusunktól

Az ősz beköszöntével jobban kívánjuk a tartalmasabb, tápanyagokban gazdagabb fogásokat és ilyenkor ajánlott is kiemelten odafigyelni immunrendszerünk védelmére! Azonban ez közel sem kell, hogy azt jelentse, hogy nem ehetünk isteni fogásokat a nap során! Sarnyai Tünde, a Tibidabo Gluténmentes Pékség szakértő dietetikusa egyből két receptet is hozott, melyeket jó szívvel ajánlunk a hűvös időben a testnek és a léleknek egyaránt!

Vitaminbomba sárgaborsó krémleves mindenmentesen

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál olaj

1 db babérlevél

300 g sárgaborsó

Só, bors, római kömény

Alaplé

Tibidabo gluténmentes sokmagvas mini bagett

Elkészítés:

Forrósítsuk fel az olajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymákat, és pirítsuk néhány percig. Ezután a sárgaborsót is pár percig, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük kis lángon, fedő alatt 20 percen át. Ha elkészült, akkor botmixerrel krémesre pürésítjük, majd fűszerezzük ízlés szerint. Az elkészült levest pirított bagett kockákkal díszítjük.

Amit a sárgaborsóról érdemes tudni, hogy vitaminok közül B1-, B2-, B6-vitamint, pantoténsavat, folsavat, karotint és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, nikkelt, szelént tartalmaz. Élelmi rosttartalma 23 g/ 100 g, amelyből 18,6 g vízben nem oldódó élelmi rost és 5,4 g vízben oldódó élelmi rost. (Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel naponta 25-35 g.)

Ínycsiklandó mákosguba

Hozzávalók:

A mákos gubához

4 db Tibidabo  gluténmentes tejes kifli

5 dl tej/ növényi ital

1 vaníliarúd kikapart magja

3 db tojássárgája

150 g darált mák

40 g porcukor

40 g kristálycukor

 

Vaníliasodó

2 db tojássárgája

3 evőkanál cukor

1 csapot evőkanál gluténmentes étkezési keményítő

5 dl tej/ növényi ital

1 vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:

Mákos guba

A mákot ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral. A tejet elkezdjük melegíteni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vanília kikapart magjával, majd hozzáadjuk a tejhez. Nem kell felforralni. Egy hőálló edényt vajazzunk ki és kezdjük el rétegezni a kifli karikákat. Locsoljuk meg tejjel, majd szórjuk meg a mákkal. Folytassuk így, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe és süssük 20-25 percig.

Vaníliasodó

Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vanília kikapart magjával. Amikor elkeveredett és kezd kissé habos lenni, akkor keverjük hozzá a keményítőt, majd a tejet. Vízgőz fellett sűrítsük be.

Amit érdemes a mákról tudni, hogy kb. 42 g/ 100 g zsírt tartalmaz, emiatt könnyen avasodik, ezért javasolt a kibontott mákot minél hamarabb felhasználni, a felbontás után hűtőben tárolni. A hidegen sajtolt olaja jellegzetes aromájú, kiváló választás saláták ízesítésére. A mák kitűnő összetett szénhidrát, növényi fehérje- és élelmirost forrás. Ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, foszfor, kálium, magnézium, illetve a vitaminok közül B1-, B5-, B6-vitaminokban, niacinban gazdag.