Őszi glutén -és laktózmentes receptek dietetikusunktól
Az ősz beköszöntével jobban kívánjuk a tartalmasabb, tápanyagokban gazdagabb fogásokat és ilyenkor ajánlott is kiemelten odafigyelni immunrendszerünk védelmére! Azonban ez közel sem kell, hogy azt jelentse, hogy nem ehetünk isteni fogásokat a nap során! Sarnyai Tünde, a Tibidabo Gluténmentes Pékség szakértő dietetikusa egyből két receptet is hozott, melyeket jó szívvel ajánlunk a hűvös időben a testnek és a léleknek egyaránt!
Vitaminbomba sárgaborsó krémleves mindenmentesen
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
1 db babérlevél
300 g sárgaborsó
Só, bors, római kömény
Alaplé
Tibidabo gluténmentes sokmagvas mini bagett
Elkészítés:
Forrósítsuk fel az olajat, majd dobjuk rá az apróra vágott hagymákat, és pirítsuk néhány percig. Ezután a sárgaborsót is pár percig, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük kis lángon, fedő alatt 20 percen át. Ha elkészült, akkor botmixerrel krémesre pürésítjük, majd fűszerezzük ízlés szerint. Az elkészült levest pirított bagett kockákkal díszítjük.
Amit a sárgaborsóról érdemes tudni, hogy vitaminok közül B1-, B2-, B6-vitamint, pantoténsavat, folsavat, karotint és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, vasat, cinket, mangánt, rezet, nikkelt, szelént tartalmaz. Élelmi rosttartalma 23 g/ 100 g, amelyből 18,6 g vízben nem oldódó élelmi rost és 5,4 g vízben oldódó élelmi rost. (Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel naponta 25-35 g.)
Ínycsiklandó mákosguba
Hozzávalók:
A mákos gubához
4 db Tibidabo gluténmentes tejes kifli
5 dl tej/ növényi ital
1 vaníliarúd kikapart magja
3 db tojássárgája
150 g darált mák
40 g porcukor
40 g kristálycukor
Vaníliasodó
2 db tojássárgája
3 evőkanál cukor
1 csapot evőkanál gluténmentes étkezési keményítő
5 dl tej/ növényi ital
1 vaníliarúd kikapart magja
Elkészítés:
Mákos guba
A mákot ledaráljuk és összekeverjük a porcukorral. A tejet elkezdjük melegíteni. Közben a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és a vanília kikapart magjával, majd hozzáadjuk a tejhez. Nem kell felforralni. Egy hőálló edényt vajazzunk ki és kezdjük el rétegezni a kifli karikákat. Locsoljuk meg tejjel, majd szórjuk meg a mákkal. Folytassuk így, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe és süssük 20-25 percig.
Vaníliasodó
Keverjük ki a tojások sárgáját a cukorral és a vanília kikapart magjával. Amikor elkeveredett és kezd kissé habos lenni, akkor keverjük hozzá a keményítőt, majd a tejet. Vízgőz fellett sűrítsük be.
Amit érdemes a mákról tudni, hogy kb. 42 g/ 100 g zsírt tartalmaz, emiatt könnyen avasodik, ezért javasolt a kibontott mákot minél hamarabb felhasználni, a felbontás után hűtőben tárolni. A hidegen sajtolt olaja jellegzetes aromájú, kiváló választás saláták ízesítésére. A mák kitűnő összetett szénhidrát, növényi fehérje- és élelmirost forrás. Ásványi anyagok közül a kalcium, vas, cink, foszfor, kálium, magnézium, illetve a vitaminok közül B1-, B5-, B6-vitaminokban, niacinban gazdag.