Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Új év, új én?! – Mutatjuk, hogyan kezdj neki az egészségtudatos étkezésnek 2022-ben!

Új év, új én?! – Mutatjuk, hogyan kezdj neki az egészségtudatos étkezésnek 2022-ben!

Ha ti is úgy indultatok neki 2022-nek, hogy az új évi fogadalmatok között szerepel a felesleges kilók leadása, akkor ez a cikk nektek szól. A Tibidabo Gluténmentes Pékségben hitvallásunknak tartjuk, hogy hiteles tájékoztatást nyújtsunk az életmódváltóknak és szeretteiknek egyaránt. Szakértő dietetikusunk, Sarnyai Tünde segítségével most górcső alá vesszük a helyes táplálkozás alapvetéseit és a gyakran előforduló hibákat a diéták során. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

1.       Divatdiéták kizárása

Ugyan jól hangozhat, hogy egy hét alatt szabaduljunk meg 7-8, akár 10 kilótól is, mi mégis óva intenénk titeket ezektől a módszerektől. Az internet tele van számtalan csodamódszerrel és praktikával súlycsökkentés témakörében, azonban ezek a módszerek nem csak hosszútávon tarthatatlanok, hanem olyan komoly egészségügyi kockázattal is járhatnak, mint például a hiányállapot, sóvárgás, túlzott vércukorszint ingadozás. Jobban tesszük, ha a kiegyensúlyozottság és a mértékletesség kerül fókuszba, és mellőzzük a drasztikus módszereket.

 

2.       Megfelelő folyadékbevitel

Az egészséges életmód alappillére a megfelelő mennyiségű tiszta víz fogyasztása, mely felnőtteknél legalább két és fél litert jelent naponta. Természetesen vannak időszakok, amikor egyszerűen nem "csúszik" úgy a víz, ilyenkor ajánlott citrommal, uborkával feldobni az ízét, esetleg üres gyümölcsteákat fogyasztani.

3.       Finomított szénhidrátok

A siker érdekében célszerű elhagyni a finomított cukrokat, a fehér lisztet, és az ezekből készült ételeket, pékárut. Helyettük az olyan minőségi teljes kiőrlésű gabonákat keressük, mint a köles, hajdina, quinoa, melyek a szervezet számára hasznos rostokat és tápanyagokat tartalmaznak.

Tipp: Tégy egy próbát például a pékségünkben kapható gluténmentes fitt kiflivel, mely szénhidrátcsökkentett alapként szolgál reggeli szendvicsed elkészítésekor!

 

4.       Fő a változatosság

Fogyasszunk sok idényzöldséget és gyümölcsöt nyersen. Ezek vitamintartalma magasabb, olcsóbbak, és nyersen fogyasztva sokkal egészségesebbek. Nagyon jók a köztes étkezésekre is. Figyeljünk rá, hogy lehetőleg minden étkezés tartalmazzon friss, nyers zöldséget és kellő mennyiségű fehérjét!

5.       Mértékletesség

Nincs szükség az ételek jó és rossz besorolására. Mértékkel minden megengedhető az egészséges életmódot követők számára. Tartsuk szem előtt céljainkat és, hogy étkezéseink nagy százalékában magas minőségű, tápanyagdús ételek kerüljenek a tányérra. Nem csak a kilók fognak könnyebben leolvadni, de testünk is meghálálja, ha a kiegyensúlyozott táplálkozást tartjuk szem előtt.

6.       Mozgás

Az egészségtudatos életmód elengedhetetlen velejárója a testmozgás. Ez bizony a testnek és a léleknek is gyógyír, főleg, ha megtaláljuk azt a mozgásformát, amit a legnagyobb élvezettel tudunk rendszeresen és hosszútávon űzni. Lehetőség szerint legalább heti háromszor negyven percet szánjunk sportolásra.

 

Az életmódváltás tehát nem nagy ördöngösség, ráadásul nem csak a súlyfeleslegtől szabadulhatunk meg általa, hanem egy sokkal energikusabb, egészségesebb önmagunkat ismerhetjük meg. Ahogy a mondás is tartja: ép testben ép lélek!

A rohanós hétköznapokon pedig várunk szeretettel a Dohány utcai Tibidabo Gluténmentes Pékségbe, ahol biztosan találni fogsz az étkezésednek megfelelő minőségi alternatívát a nap során.