Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mindent a laktózérzékenységről – Interjú a Tibidabo dietetikusával!

Mindent a laktózérzékenységről – Interjú a Tibidabo dietetikusával!

A gluténérzékenység mellett az egyik legelterjedtebb intoleranciát kiváltó laktózról kérdeztük a Tibidabo Gluténmentes Pékség szakértő dietetikusát, Sarnyai Tündét! Alaposan körbejárjuk a témakört annak érdekében, hogy hiteles forrásból származó tényeket, és segítséget nyújthassunk kezdő laktózérzékenyeknek és hozzátartozóiknak! Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

1. Mit jelent pontosan a laktózérzékenység?

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, vagy más néven tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya, vagy igen alacsony szintje. 

2. Mik a laktózérzékenység jelei?

Gyakori jelek a puffadás, hasgörcs, hasmenés, hányinger vagy hányás. Egyesek kis mennyiségben még tudnak tejterméket fogyasztani, mert így tünetmentesek maradnak, míg másoknál már nagyon kis mennyiség fogyasztása esetén is jelentkeznek a tünetek.

 

3. Mekkora az esély, hogy a glutén- és laktózérzékenység kéz a kézben jár?

A gluténérzékenység szövődményeként alakulhat ki másodlagos laktózintolerancia. Ebben az esetben az alapbetegség kezelésével, a bélflóra regenerációjával a laktózérzékenység is elmúlik.

4. Magyarországon körülbelül hány százalékát érinti a lakosságnak ez az intolerancia?

Magyarországon körülbelül a lakosság 10-35% lehet érintett.

 5. Milyen vizsgálatokkal lehet kideríteni, hogy laktózérzékenyek vagyunk-e?

Hidrogén kilégzési teszttel.  A vizsgálat során a kilélegzett levegő hidrogén tartalmát figyelik. Ugyanis a tejcukor kóros lebontása hatására a bélrendszerben hidrogén gáz képződik, mely kimutatható ezzel a teszttel.

6. Elmúlhat-e a laktózérzékenység idővel?

A genetikus forma nem, viszont a másodlagos laktózintolerancia, amelyet szerzett laktózérzékenységnek is neveznek igen. Ez esetben az alapbetegség kezelésével, és a bélflóra helyreállításával a laktózérzékenység elmúlik. Szerzett laktózintoleranciát kialakító alapbetegség lehet vírusos bélfertőzés, gluténérzékenység, vagy okozhatja antibiotikumok szedése is.

7. Mi történik, ha valaki az intolerancia ellenére nem tartja be az előírt étrendet?

Laktóz fogyasztásakor a tünetek mellett folyamatosan károsodik a vékonybél felszívó felülete. Ennek következtében a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően, nem hasznosulnak, így tápanyaghiány alakulhat ki. Hosszabb távon a vékonybél oly mértékben károsodhat, hogy visszafordíthatatlan és súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint pl. csontritkulás, de akár béldaganat is.

8. Hogyan legyen változatos az étrendünk laktózérzékenyként?

Laktózmentes termékek széles választéka áll az érintettek rendelkezésére. De ha nem áll módunkban ilyen terméket beszerezni, akkor alkalmazzunk laktáz enzim pótlására szolgáló tablettákat. Tünetmentesség esetén próbálkozzunk az alacsony laktóztartalmú termékek fogyasztásával, mint például a parmezán sajt, melyet először csak kis mennyiségben fogyasszunk, majd ha nem okoz panaszt, növelhetjük a mennyiségét, ezzel is színesítve a fogyasztott élelmiszerek körét.

Mi, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben a száz százalékban gluténmentes péksütemények mellett minden receptünket úgy álmodtuk meg, hogy azokat a laktózérzékenységben szenvedők is bátran fogyaszthassák! Kínálatunkban számos vegán és paleo alternatívát találhatnak vásárlóink, de tejterméket igénylő pékáruinkhoz is kizárólag laktózmentes összetevőket használunk.