Könnyed nyári finomságok - mentes pizza és hamburger recept
A nyári időszak ideális lehetőséget kínál a szabadtéri piknikezésre, baráti összejövetelekre vagy családi grillezésekre. És mi lehetne jobb, mint egy ízletes, könnyed és mentes étel, amely mindenki számára elérhető, de az érzékenységben nem szenvedők is mind a tíz ujjukat megnyalják utána? Ehhez hoztunk nektek két fantasztikus mentes pizza és hamburger receptet Tibidabo péktermékekkel. És az a legszuperebb bennük, hogy az alapok mellett olyan feltéteket adhatsz hozzá, amilyeneket csak szeretnél, így a saját ízlésedre szabhatod!
Húsmentes vörösbabos hamburgerpogácsa recept
Hozzávalók négy darab hamburgerhez:
- 4 db Tibidabo hamburger zsemle
- 280 g főtt vagy konzerv vörösbab
- 50 g zabpehely + 1 dl víz
- 40 g gluténmentes zsemlemorzsa
- 100 g vöröshagyma
- 15 g fokhagyma
- 10 ml olívaolaj
- fűszerek (1 kk. só, 1 kk. tarkabors, 1 kk. édes fűszerpaprika, 1 kk. füstölt fűszerpaprika, 1 kk. kömény, 1 kk. oregánó)
- + 10 g gluténmentes zsemlemorzsa a hamburgerpogácsák formázásakor
- + 10 ml olívaolaj a sütéshez
- A zabpelyhet helyezzük langyos-meleg vízbe, hagyjuk állni, közben aprítsuk fel a hagymákat és kevés zsiradékon pirítsuk üvegesre, adjuk hozzá a fűszereket, majd hagyjuk kihűlni.
- Az összes hozzávalót helyezzük egy nagyobb, magasabb falú keverőtálba, alaposan egyesítsünk mindent, majd botmixer segítségével krémesítsük egészen a sima állagig. Az így kapott masszát a soron következő hamburgerpogácsa formázás miatt célszerű legalább fél-1 órára hűtőbe tenni.
- A hagyományos húspogácsa formát egyszerűen és könnyen elérhetjük, ha a masszát 4 részre szedjük, majd vizes kézzel először gombócokat, majd azokból szabályos kör alakú, lapos, a hamburgerzsemle méretéhez passzoló, kb. ujjnyi vastag pogácsákat formázunk. A megformázott pogácsák mindkét oldalát érdemes finoman, vékony rétegben zsemlemorzsával megszórni, hogy ne tapadjanak le sütés előtt és közben sem.
- Ecset segítségével kevés zsiradékkal kenjünk ki egy serpenyőt, vagy grill lapot, majd alacsony-közepes fokozatosan, többször és óvatosan átforgatva süssük aranybarnára a babos hamburgerpogácsákat. Ha mindkét oldalukra szép, egybefüggő, vékony kéreg sült, biztosak lehetünk a tökéletes hamburgerpogácsa állagban!
A hamburgerpogácsa mellé mindenképp kerüljön legalább egyféle friss zöld leveles saláta és kerti vetemények gazdagon, pl.: friss fejessaláta levelek, lilahagyma, paradicsom, kígyóuborka, retek és természetesen az elmaradhatatlan hamburgerszósz.
Hamburgerszósz recept
Hozzávalók 4 hamburgerhez:
- 120 ml ketchup
- 60 ml mustár
- 60 ml majonéz vagy veganéz
- 2 tk. őrölt kurkuma
A hozzávalókat alaposan keverjük össze egy kis keverőtálban, hogy selymes, homogén állagot és gyönyörű élénk színű szószt kapjunk. Tálalás és fogyasztás előtt legalább 1 órára tegyük hűtőbe. A végeredmény kísértetiesen hasonlít egy igazi retro hamburgerhez!
A fenti recept alapján készült 1 db Tibidabo hamburger (1 db Tibidabo hamburger zsömle, 1 db húsmentes hamburgerpogácsa, házi hamburgerszósz + zöldségek) tápértéke: 693 kcal, 60 g szénhidrát, 12 g fehérje, 23 g zsír, 24 g rost
A fűszerpolcok igazi csodája, a kurkuma
A kurkuma, más néven indiai sáfrány fűszer- és gyógynövény enyhén csípős, földes íze remekül passzol pl. egy hamburgerszószhoz is, kurkumin tartalmának köszönhető élénk sárgás-narancsos színe pedig még üdítőbbé teszi a hamburgerpogácsa és a zöldségek színes látványát, emellett számos, a szervezet egészségére pozitív hatással bír, többek között: antioxidáns hatású, támogatja a bélflóra ideális összetételét, ezáltal az immunrendszer működését, védi a szív- és érrendszer, valamint az ízületek egészségét is.
Mentes paradicsomos házi pizzaszósz
Hozzávalók egy darab pizzához:
- 1 db Tibidabo fagyasztott pizzalap
- 100 g paradicsompüré
- 50 g hagyma (vöröshagyma vagy lilahagyma)
- 10 ml olívaolaj
- 1 dl víz
- 5 g cukor vagy annak megfelelő édesítés (elhagyható)
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors, oregánó, bazsalikom
- Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a cukrot/édesítő anyagot, a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd folyamatos kevergetés mellett fokozatosan a vizet.
- Alacsony lángon 3-5 percig kevergetjük, kóstolás után ha szükséges fűszerezzük még, majd mehet is a pizzalapokra.
Mentes cukkinis pizza recept
Hozzávalók egy darab pizzához:
- 1 db Tibidabo fagyasztott pizzalap
- 150 g cukkini felkarikázva
- 100 g sajt
Az így készült pizza egészének tápértéke:
967 kcal, 89 g szénhidrát, 34 g fehérje, 50 zsír, 18 g rost
Egy nagyobb pizzaszelet, kb. ¼-ed db pizza:
242 kcal, 22 g szénhidrát, 8,5 g fehérje, 12,5 g zsír, 4,5 g rost
Mentes tonhalas pizza recept
Hozzávalók egy darab pizzához:
- 1 db Tibidabo fagyasztott pizzalap
- 200 g tonhalfilé
- 50 g sajt
Az így készült pizza egészének tápértéke:
1178 kcal, 85 g szénhidrát, 73 g fehérje, 57 g zsír, 16 g rost
Egy nagyobb pizzaszelet, kb. ¼-ed db pizza:
294,5 kcal, 21 g szénhidrát, 18,2 g fehérje, 14,2 g zsír, 4 g rost