Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ételintolerancia vagy allergia? – Interjú a Tibidabo dietetikusával

Ételintolerancia vagy allergia? – Interjú a Tibidabo dietetikusával Mai cikkünkben az ételintolerancia és az allergia témakörében kérdeztük szakértő dietetikusunkat, Sarnyai Tündét, hogy eloszlassuk az általános tévhiteket a témában. Folytatódik a Tibidabo Tudástár!

1.      Pontosan mit nevezünk ételintoleranciának és mik lehetnek a tünetei?

A táplálékallergiához hasonlóan specifikus, ismételten előidőzhető nem kívánt hatás /tünetegyüttes jelentkezik egy adott táplálék elfogyasztása esetén, viszont ami fontos, hogy sem immunreakció, sem pszichés eltérés nincs a háttérben.

Tünetei közé elsősorban az emésztőrendszeri tünetek tartoznak, amelyek a következők lehetnek: gyomorfájdalom, hasmenés, hányinger, gyomorégés, székrekedés, puffadás, fejfájás.

 

2.      Ezzel szemben, mire kell odafigyelnünk, ha azt sejtjük allergiásak lehetünk?

Allergia esetében az adott tápláléktól kóros immunreakció jelentkezik. A tünetek nem mindig a tápcsatornához kötődnek, lehetséges tünetei között szerepel a hasmenés, hányás, székrekedés, ekcéma, csalánkiütés, migrén, fülgyulladás, orrdugulás mellett az egész szervezetet érintő nagyon súlyos allergiás reakció esetén az anafilaxiás sokk is.

 

3.      Mi az alapvető különbség allergia és intolerancia között?

Táplálékallergiáról akkor beszélünk, ha specifikus, mindig előidézhető az adott tápláléktól nem kívánt kóros immunreakció jelentkezik. Intolerancia esetében jelentkeznek specifikus tünetek, viszont a háttérben nincs immunreakció. Ez a legfontosabb különbség a kettő között.

 

4.      A manapság egyre inkább elterjedt akár több, mint 100 alapanyagra kiterjedő intolerancia vizsgálatokkal, pontosan mire kaphatunk választ? Képesek kimutatni az allergiát is?

Ezekkel a vizsgálatokkal az a gond, hogy a specifikus IgE ellenanyagok helyett IgG típusú ellenanyagok jelenlétét vizsgálják. Ez azért fontos, mert az IgE típusú ellenanyag kizárólag allergiás reakció esetén képződik, viszont az IgG minden idegen anyaggal szemben képződik, amellyel a szervezetünk valaha már találkozott. IgE tehát csak egy adott élelmiszerre képződik, amire allergiás reakció alakulhat ki a szervezetben, viszont az IgG minden étellel szemben kialakul. Tehát ha valaki sok tejet, tojást fogyaszt akkor az IgG ellenanyagok pozitívak lesznek, és a többi élelmiszerhez képest magasabb is lesz az értékük. Ennek ellenére nem kezdjük el a diétát, hiszen az ilyen típusú vizsgálat nem alkalmas allergia kimutatására a fent leírtak miatt.

 

5.      Te milyen vizsgálatokat javasolsz, kihez forduljunk először panasz esetén?

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen diétába is kezdünk, keressünk fel egy gasztroenterológust. Aki az elmondott panaszok alapján a megfelelő vizsgálatokra fog küldeni bennünket.

 

6.      Melyek a legfontosabb szabályok, amiket betartva intoleránsként/allergiásként is teljesértékű életet élhet az ember?

Ami nagyon fontos, hogy csak igazolt intolerancia/allergia esetében kezdjük el diétázni. Ennek diagnosztizálása az orvos feladata. Amikor megvan, a diagnózis lehet elkezdeni a diétát az orvosi utasításoknak megfelelően.

Fontos az adott intolerancia/allergia esetén a tüneteket/immunreakciót kiváltó ételek elkerülése. Ezt a gyakorlatban a címkék olvasásával tudjuk megvalósítani.

Nálunk, a Tibidabo Gluténmentes Pékségben, amellett, hogy minden általunk kínált péktermék száz százalékban gluténmentes, termékeinket saját tulajdonú hazai üzemben készítjük és  kiemelt figyelmet fordítunk a speciális étrendet folytató vásárlóinkra. Dohány utcai üzletünkben és webshopunkon egyaránt mindenki találhat egyéni igényeinek megfelelő alternatívát legyen szó glutén- vagy laktózintoleranciáról, tejérzékenységről, tojás érzékenységről vagy más jelölendő allergén mentességről.