Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Elfogadom
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mindent a cirokról!

Mindent a cirokról!

Kedveled a hagyományos alapanyagokból készült mentes kenyereket, de szeretnél tudatosabban étkezni? Esetleg kipróbálnál valami újat, túl a kölesen és a hajdinán? Akkor bemutatjuk az új gluténmentes csodát, a cirokot! Aktuális cikkünkből minden megtudhatsz, amit tudni érdemes erről a hozzávalóról és felhasználási módjairól.

A cirok tápanyagtartalmát átlagosan kb. 75% szénhidrát-, 10% fehérje- és körülbelül 3,3% zsírtartalom (legnagyobb részt értékes telítetlen zsírsavtartalom) jellemzi, ami magasabb, mint pl. a búza vagy a kukorica zsírtartalma (telítetlen zsírtartalma). Mikrotápanyagokban (leginkább B-vitaminok, kálium, foszfor) és vízben nem oldódó rostokban gazdag, emellett potenciális forrása antioxidánsoknak. Mindezeknek köszönhetően tápláló szénhidrátforrás lehet a legtöbb étrendi irányzat és diéta részeként. A cirok megjelenési formája, íze és beltartalmi értéke, ezáltal felhasználhatósága leginkább a kukoricáéhoz hasonló, azonban fehérje- és zsírtartalma magasabb, valamint aminosav-összetétele kedvezőbb a szervezet számára. Utóbbi tulajdonsága táplálkozás-élettani szempontból külön előnyös, kiemelten növényi alapú étrend teljes értékű megvalósítása céljából.

Egyre népszerűbb alapanyag, többek között azért is, mert a cirok mag nem tartalmaz glutént, tehát természetéből eredően gluténmentes gabona. A cirok nagyszerű, sokoldalú alapanyag: készülhet belőle gluténmentes liszt, fogyaszthatjuk önmagában vagy akár puffasztva is, rágcsálnivalóként. Elérhető cirok finomliszt, teljes kiőrlésű cirokliszt, de megtalálható készen kapható gluténmentes lisztkeverékekben is. A cirokliszt egyik fő előnye, hogy viszonylag íztelen, enyhén édeskés-kesernyés, jól alkalmazkodik a legtöbb ételhez, viszont a vele készült fogások színe valamivel sötétebb lehet. Felhasználásával pékáruk búzaliszttartalma is jól helyettesíthető anélkül, hogy a késztermék ízét jelentően megváltoztatná. Kitűnő kenyeret, péksüteményeket, süteményeket, pizzákat, palacsintát lehet készíteni lisztjéből. Egyes források szerint – ahogy a gluténmentes lisztek esetében általában is javasolt – érdemes keverni más gabonafélék lisztjével. Tésztareceptek átlagosan az összes liszttartalom tekintetében kb. 10-15%, max. 20-30%-ában ajánlják adagolni a ciroklisztet más lisztfélékhez. Kereskedelmi forgalomban kapható gluténmentes, cirokliszttel készült lisztkeverékek összetétele esetében azonban jellemző akár a 40-50% ciroktartalom is, pl. tápióka keményítő és útifűmaghéj keveréke mellett. Más gluténmentes receptek szerint a száraz összetevők akár 50-70%-ában is alkalmazható, pl. akár a teljes kiőrlésű cirokliszt is.

Étrendbe illeszthetőségét tekintve a cirok egy igen értékes és jól alkalmazható alapanyag a vegyes, változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás részeként, kiemelten javasolható, tápláló opció a gluténmentes alapanyagok minél változatosabb fogyasztása érdekében. Teljes kiőrlésű lisztje, vagy azzal készült lisztkeverék (leginkább gyakori és nagyobb mennyiségű) fogyasztása esetén az átlagosnál magasabb rosttartalom miatt egyéni tolerancia függvényében mérlegelendő lehet emésztési problémák, bélrendszeri betegségek esetében.

Kipróbáltuk mi is, a Tibidabo cirok kenyér külseje ropogós, a belseje pihe-puha, telitalálat! Nem kötöttünk kompromisszumokat, ízvilága igencsak hajaz hagyományos társaihoz, így vigyázat, magával ragad mindenkit!

Rendeld házhoz országos kiszállítással, vagy térj be pékségünkbe és kóstold meg ínycsiklandó péktermékünket!